Вплив теплової обробки біологічно активними речовинами на інтенсивність дихання перцю впродовж зберігання

Olesia Priss, Galyna Bandurenko

Анотація


Досліджено вплив теплової обробки біологічно активними речовинами бактерицидно антиоксидантної дії  на інтенсивність та субстрати дихання перцю впродовж зберігання. Встановлено, що сумісний вплив теплової обробки і біологічно активних речовин стабілізує інтенсивність дихання плодів перцю, що дозволяє сповільнити темпи витрачання сухих речовин, розчинних сахаридів і титрованих кислот. Зв’язок середньої сили прямої направленості між інтенсивністю дихання та цукрами та тісний обернений зв’язок з вільними кислотами вказує на важливість саме органічних кислот як дихального субстрату перцю

Ключові слова


зберігання, антиоксиданти, інтенсивність дихання, сухі речовини, цукри, титровані кислоти

Повний текст:

PDF

Посилання


Kulikov Y. А. Sweet pepper. Grow sweet pepper helpful and cost-effective. Nastoyashchyy khozyayn, 2012, 10, 22-26.

Jansasithorn, R. Managing chilli (Capsicum spp.) quality attributes: the importance of pre-harvest and postharvest factors: a thesis presented in partial fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Philosophy at Massey University, New Zealand, 2012. PhD Thesis.

Nogueira, L. Composição química e atividade antioxidante de diferentes variedades de pimento (Capsicum annum L.): Dissertação para obtenção do Grau de Mestre em Qualidade e Segurança Alimentar Bragança, 2013.

Luning, P. A., van der Vuurst de Vries, R., Yuksel, D., Ebbenhorst-Seller, T., Wichers, H. J., & Roozen, J. P. Combined instrumental and sensory evaluation of flavor of fresh bell peppers (Capsicum annuum) harvested at three maturation stages. Journal of agricultural and food chemistry, 1994, 42(12), 2855-2861.

Navarro, J. M., Flores, P., Garrido, C., & Martinez, V. Changes in the contents of antioxidant compounds in pepper fruits at different ripening stages, as affected by salinity. Food Chemistry, 2006, 96(1), 66-73.

Krajayklang, M., Klieber, A., & Dry, P. R. Colour at harvest and post-harvest behaviour influence paprika and chilli spice quality. Postharvest Biology and Technology, 2000, 20(3), 269-278.

Saltveit, M. E. Respiratory metabolism. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, and Florist and Nursery Stocks. Agriculture Handbook, 2004, 66.

Dhall, R. K. Advances in edible coatings for fresh fruits and vegetables: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 2013, 53 (5), 435-450.

González-Aguilar, G. A., Gayosso, L., Cruz, R., Fortiz, J., Báez, R., & Wang, C. Y. Polyamines induced by hot water treatments reduce chilling injury and decay in pepper fruit. Postharvest Biol. Technol, 2000, 18(1), 19-26.

Priss, О. P.. Effect of heat treatment with antioxidants on respiratory substrates during storage of cucumbers. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2015, 3(10 (75)), 19-25.

Priss, O. P., Prokudina, T. F., Zhukova, V. F. Antioxidant composition for the treatment of fruit vegetables before storage. Pat. 59733 Ukraine, IPC A 23 7/14, 2011.

Purvis, A. C. Diphenylamine inhibits respiration of green bell peppers. J Amer Soc Hort Sci, 2003, 128 (6), 924–929.

Liu, L., Wei, Y., Shi, F., Liu, C., Liu, X., & Ji, S.. Intermittent warming improves postharvest quality of bell peppers and reduces chilling injury. Postharvest Biol. Technol., 2015,101 (1), 18-25.

Avalos Llana, K. R., Sgroppo K. R. Quality and antioxidant properties of whole and fresh cut cherry pepper during storage at 10 °. FACENA, 2009, 25, 21-32.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Куликов, Ю. А. Перец сладкий. Выращивать перец сладкий и полезно, и экономически выгодно / Ю. А. Куликов // Настоящий хозяин. – 2012. – № 10. – С. 22-26.

Rattanawan, J. Managing chilli (Capsicum spp.) quality attributes : the importance of pre-harvest and postharvest factors : a thesis presented in partial fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Philosophy at Massey University / Jansasithorn Rattanawan. ‒ New Zealand. ‒ 2012. ‒ 238 р.

Nogueira, L. Composição química e atividade antioxidante de diferentes variedades de pimento (Capsicum annum L.): Dissertação para obtenção do Grau de Mestre em Qualidade e Segurança Alimentar / Lília Nogueira. ‒ Bragança. ‒ 2013. ‒ 76 р.

Luning, P. A. Combined instrumental and sensory evaluation of flavor of fresh bell peppers (Capsicum annuum) harvested at three maturation stages / P. A. Luning, R. van der Vuurst de Vries, D. Yuksel [et al.] // J. Agric. Food Chem. – 1994. – Vol. 42, №12. – Р. 2855-2861.

Navarro, J. M. Changes in the contents of antioxidant compounds in pepper fruits at different ripening stages, as affected by salinity / J. M. Navarro, P. Flores, C. Garrido, V. Martinez // Food Chem. – 2006. – Vol. 96, №1. – Р. 66-73.

Krajayklang, M. Colour at harvest and post-harvest behaviour influence paprika and chilli spice quality / M. Krajayklang, A. Klieber, P. R. Dry // Postharvest Biol. Technol. – 2000. – Vol. 20, №3. – Р. 269-278.

Saltveit, M. E. Respiratory metabolism [Electronic resource] / Mikal E. Saltveit // Agricultural handbook number 66 : The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks / K. C. Gross, C. Y. Wang, M. Saltveit (eds.). ‒ US Dept. Agr., Washington, DC. May 2007. – Аvailable at: http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/respiratoryMetab.pdf

Dhall, R. K. Advances in edible coatings for fresh fruits and vegetables: a review / R. K. Dhall // Critical reviews in food science and nutrition. – 2013. ‒ Vol. 53, № 5. ‒ Р. 435-450.

González-Aguilar, G. A. Polyamines induced by hot water treatments reduce chilling injury and decay in pepper fruit / G. A. González-Aguilar, L. Gayosso, R. Cruz [et al.] // Postharvest Biol. Technol. – 2000. – Vol. 18, №1. – Р. 19-26.

Прісс, О. П. Вплив теплової обробки антиоксидантами на субстрати дихання огірків під час зберігання / О. П. Прісс // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2015. – Том 3, № 10 (75). – С. 19 - 25.

Пат. 59733 України, МПК А 23 В 7/14. Антиоксидантна композиція для обробки плодових овочів перед зберіганням / О. П. Прісс, Т. Ф. Прокудіна, В. Ф. Жукова. – u 2010 13798; заявл. 19.11.10; опубл. 25.05.11, Бюл. №10.

Purvis, A. C. Diphenylamine inhibits respiration of green bell peppers / A. C. Purvis, J. W. Gegogeine // J Amer Soc Hort Sci. – 2003. – Vol. 128, №6. – Р. 924-929.

Liu, L. Intermittent warming improves postharvest quality of bell peppers and reduces chilling injury / L. Liu, Y. Wei, F. Shi [et al.] // Postharvest Biol. Technol.– 2015. – Vol. 101, №1. – Р. 18-25.

Avalos Llana, K. R. Quality and antioxidant properties of whole and fresh cut cherry pepper during storage at 10 °C / K. R. Avalos Llana, S. C. Sgroppo // FACENA. – 2009. – Vol. 25. – Р. 21-32.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.