Вплив теплової обробки біологічно активними речовинами на інтенсивність дихання перцю впродовж зберігання

Автор(и)

  • Olesia Priss Таврійський державний агротехнологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • Galyna Bandurenko Національний університет харчових технологій, Ukraine

Ключові слова:

зберігання, антиоксиданти, інтенсивність дихання, сухі речовини, цукри, титровані кислоти

Анотація

Досліджено вплив теплової обробки біологічно активними речовинами бактерицидно антиоксидантної дії  на інтенсивність та субстрати дихання перцю впродовж зберігання. Встановлено, що сумісний вплив теплової обробки і біологічно активних речовин стабілізує інтенсивність дихання плодів перцю, що дозволяє сповільнити темпи витрачання сухих речовин, розчинних сахаридів і титрованих кислот. Зв’язок середньої сили прямої направленості між інтенсивністю дихання та цукрами та тісний обернений зв’язок з вільними кислотами вказує на важливість саме органічних кислот як дихального субстрату перцю

Біографії авторів

Olesia Priss, Таврійський державний агротехнологічний університет

кандидат сільськогосподарських наук, доцент,  Таврійський державний агротехнологічний університет, доцент кафедри технології переробки і зберігання продукції сільського господарства; м. Мелітополь, Україна

Galyna Bandurenko, Національний університет харчових технологій

кандидат технічних наук, доцент, Національний університет харчових технологій, завідувач кафедри технології консервування; м. Київ, Україна

Посилання

Kulikov Y. А. Sweet pepper. Grow sweet pepper helpful and cost-effective. Nastoyashchyy khozyayn, 2012, 10, 22-26.

Jansasithorn, R. Managing chilli (Capsicum spp.) quality attributes: the importance of pre-harvest and postharvest factors: a thesis presented in partial fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Philosophy at Massey University, New Zealand, 2012. PhD Thesis.

Nogueira, L. Composição química e atividade antioxidante de diferentes variedades de pimento (Capsicum annum L.): Dissertação para obtenção do Grau de Mestre em Qualidade e Segurança Alimentar Bragança, 2013.

Luning, P. A., van der Vuurst de Vries, R., Yuksel, D., Ebbenhorst-Seller, T., Wichers, H. J., & Roozen, J. P. Combined instrumental and sensory evaluation of flavor of fresh bell peppers (Capsicum annuum) harvested at three maturation stages. Journal of agricultural and food chemistry, 1994, 42(12), 2855-2861.

Navarro, J. M., Flores, P., Garrido, C., & Martinez, V. Changes in the contents of antioxidant compounds in pepper fruits at different ripening stages, as affected by salinity. Food Chemistry, 2006, 96(1), 66-73.

Krajayklang, M., Klieber, A., & Dry, P. R. Colour at harvest and post-harvest behaviour influence paprika and chilli spice quality. Postharvest Biology and Technology, 2000, 20(3), 269-278.

Saltveit, M. E. Respiratory metabolism. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, and Florist and Nursery Stocks. Agriculture Handbook, 2004, 66.

Dhall, R. K. Advances in edible coatings for fresh fruits and vegetables: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 2013, 53 (5), 435-450.

González-Aguilar, G. A., Gayosso, L., Cruz, R., Fortiz, J., Báez, R., & Wang, C. Y. Polyamines induced by hot water treatments reduce chilling injury and decay in pepper fruit. Postharvest Biol. Technol, 2000, 18(1), 19-26.

Priss, О. P.. Effect of heat treatment with antioxidants on respiratory substrates during storage of cucumbers. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2015, 3(10 (75)), 19-25.

Priss, O. P., Prokudina, T. F., Zhukova, V. F. Antioxidant composition for the treatment of fruit vegetables before storage. Pat. 59733 Ukraine, IPC A 23 7/14, 2011.

Purvis, A. C. Diphenylamine inhibits respiration of green bell peppers. J Amer Soc Hort Sci, 2003, 128 (6), 924–929.

Liu, L., Wei, Y., Shi, F., Liu, C., Liu, X., & Ji, S.. Intermittent warming improves postharvest quality of bell peppers and reduces chilling injury. Postharvest Biol. Technol., 2015,101 (1), 18-25.

Avalos Llana, K. R., Sgroppo K. R. Quality and antioxidant properties of whole and fresh cut cherry pepper during storage at 10 °. FACENA, 2009, 25, 21-32.

##submission.downloads##

Як цитувати

Priss, O., & Bandurenko, G. (2016). Вплив теплової обробки біологічно активними речовинами на інтенсивність дихання перцю впродовж зберігання. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (62), 144–149. вилучено із http://vestnik2079-5459.khpi.edu.ua/article/view/2413-4295.2015.62.24

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія