Прогнозування втрат маси плодів яблуні під час холодильного зберігання

Marina Serdyuk, Igor Velichko, Svitlana Baiberova

Анотація


Встановлено, що основним компонентом хімічного складу, який має домінуючий вплив на інтенсивність втрат маси плодів яблуні є аскорбінова кислота. Регресійна модель для прогнозування втрат маси залежно від вмісту аскорбінової кислоти має вигляд: У=444,5Х2-11,11Х+0,083. Серед досліджених погодних чинників найбільш істотний вплив має різниця між середніми максимальними та мінімальними температурами останнього місяця формування плодів. У якості регресійної моделі для прогнозування втрат маси від абіотичних чинників слід користуватися рівнянням У=0,110779–0,006869Х2

Ключові слова


погодні умови, аскорбінова кислота, органічні кислоти, плоди, яблуня, втрати маси

Повний текст:

PDF

Посилання


Duroňová, К., Márová, I., Čertík, M., Obruča, S. Changes in lipid composition of apple surface layer during long-term storage in controlled atmosphere. Chemical Papers, 2012, 66, 940-948. DOI: 10.2478/s11696-012-0200-0.

Haluzeva prohrama rozvytku sadivnytstva Ukrainy na period do 2025 roku, Kyiv, 2008, 76 p.

Jijakli, M. H., Lepoivre, P. State of the Art and Challenges of Post-harvest Disease Management in Apples. Fruit and Vegetable Diseases, 2004, 1, 59 - 94. DOI: 10.1007/0-306-48575-3_3.

Mitropoulos D., Lambrinos G. “Delicious Pilafa” apple density changes as a quality index of mass loss degradation during storage. J. of Food Quality, 2007, 30, 527 - 537. DOI: 10.1111/j.1745-4557.2007. 00140.x

Jan, I., Rab, A. Influence of storage duration on physic-chemical changes in fruit of apple cultivars. J. of Animal & Plant Sciences, 2012, 22(3), 708 - 714.

Maguire, K. M., Banks, N. H., Tanner, D. J. Development and validation of the mass loss segregation system for apples. Acta Hortic, 2003, 604, 255-261. DOI: 10.17660/ Acta Hortic. 2003.604. 26.http://dx.doi.org /10.17660/ActaHortic.2003.604.26

El-Ramady, H. R., Domokos-Szabolcsy, E., Abdalla, N.A., Taha, H. S., Fári M. Postharvest Management of Fruits and Vegetables Storage. Sustainable Agriculture Reviews, 2015, 15, 65-152. DOI: 10.1007/978-3-319-09132-7_2.

Paul, V., Pandey, R., Role of internal atmosphere on fruit ripening and storability – a review. J. of Food Science and Technology, 2014, 51, 1223-1250. DOI: 10.1007/s13197-011-0583-x

Bublyk, M. O. Metodolohichni ta tekhnolohichni osnovy pidvyschennia produktyvnosti suchasnoho sadivnytstva. K.: Nora-print, 2005. – 286 s.

Najchenko, V. M., Zamors'ka I. L. Tekhnolohiia zberihannia i pererobky plodiv ta ovochiv, Uman'.: vydavets' «Sochins'kyj», 2010, 328 р.

Dospekhov, B. A. Metodyka polevoho opyta (s osnovamy statystycheskoj obrabotky rezul'tatov yssledovanyj). M.: Ahropromyzdat, 1985, 351 р.

Konarska, A. The structure of the fruit peel in two varieties of Malus domestica Borkh. (Rosaceae) before and after storage. Protoplasma, 2013, 250, 701-714. DOI: 10.1007/s00709-012-0454-y


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Duroňová, K. Changes in lipid composition of apple surface layer during long-term storage in controlled atmosphere/ K. Duroňová, I. Márová, M. Čertík, S.Obruča // Chemical Papers. – 2012. – № 6. – P. 940-948. DOI: 10.2478/s11696-012-0200-0.

Галузева програма розвитку садівництва України на період до 2025 року. – К. – 2008. – 76 с.

Jijakli, M. H. State of the Art and Challenges of Post-harvest Disease Management in Apples / M. H. Jijakli, P.Lepoivre // Fruit and Vegetable Diseases. – 2004. – № 1. – P. 59 - 94. DOI: 10.1007/0-306-48575-3_3

Mitropoulos, D. “Delicious Pilafa” apple density changes as a quality index of mass loss degradation during storage/ D. Mitropoulos, G. Lambrinos // J. of Food Quality. – 2007. – № 30. – P. 527 - 537. DOI: 10.1111/j.1745-4557.2007. 00140.x

Jan, I. Influence of storage duration on physic-chemical changes in fruit of apple cultivars / I. Jan, A. Rab // J. of Animal & Plant Sciences. – 2012. – № 22(3). – P.708 - 714.

Maguire, K. M., Development and validation of the mass loss segregation system for apples / K. M. Maguire, N. H. Banks, D. J. Tanner // Acta Hortic. – 2003. – № 604. –
P. 255 - 261. DOI: 10.17660/ ActaHortic. 2003.604. 26.http://dx.doi.org/10.17660/ ActaHortic.2003.604.26

El-Ramady, H. R. Postharvest Management of Fruits and Vegetables Storage / H. R. El-Ramady, É. Domokos-Szabolcsy, N. A. Abdalla, H. S. Taha, M. Fári // Sustainable Agriculture Reviews. – 2015. – № 15. –
P. 65-152. DOI: 10.1007/978-3-319-09132-7_2

Paul, V. Role of internal atmosphere on fruit ripening and storability—a review/ V. Paul, R. Pandey // J. of Food Science and Technology. – 2014. – № 51. – P. 1223-1250. DOI:10.1007/s13197-011-0583-x

Бублик, М. О. Методологічні та технологічні основи підвищення продуктивності сучасного садівництва / М. О. Бублик. – К.: Нора-прінт. – 2005. – 286 с.

Найченко, В. М. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів / В. М. Найченко, І. Л. Заморська. – Умань: видавець «Сочінський». – 2010. – 328 с.

Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) / Б. А. Доспехов. – М.: Агропромиздат. – 1985. – 351 с.

Konarska, A. The structure of the fruit peel in two varieties of Malus domestica Borkh. (Rosaceae) before and after storage/ A. Konarska // Protoplasma. – 2013. – № 250. –
P. 701-714. DOI: 10.1007/s00709-012-0454-y


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.