Прогнозування втрат маси плодів яблуні під час холодильного зберігання
Ключові слова:
погодні умови, аскорбінова кислота, органічні кислоти, плоди, яблуня, втрати масиАнотація
Встановлено, що основним компонентом хімічного складу, який має домінуючий вплив на інтенсивність втрат маси плодів яблуні є аскорбінова кислота. Регресійна модель для прогнозування втрат маси залежно від вмісту аскорбінової кислоти має вигляд: У=444,5Х2-11,11Х+0,083. Серед досліджених погодних чинників найбільш істотний вплив має різниця між середніми максимальними та мінімальними температурами останнього місяця формування плодів. У якості регресійної моделі для прогнозування втрат маси від абіотичних чинників слід користуватися рівнянням У=0,110779–0,006869Х2Посилання
Duroňová, К., Márová, I., Čertík, M., Obruča, S. Changes in lipid composition of apple surface layer during long-term storage in controlled atmosphere. Chemical Papers, 2012, 66, 940-948. DOI: 10.2478/s11696-012-0200-0.
Haluzeva prohrama rozvytku sadivnytstva Ukrainy na period do 2025 roku, Kyiv, 2008, 76 p.
Jijakli, M. H., Lepoivre, P. State of the Art and Challenges of Post-harvest Disease Management in Apples. Fruit and Vegetable Diseases, 2004, 1, 59 - 94. DOI: 10.1007/0-306-48575-3_3.
Mitropoulos D., Lambrinos G. “Delicious Pilafa” apple density changes as a quality index of mass loss degradation during storage. J. of Food Quality, 2007, 30, 527 - 537. DOI: 10.1111/j.1745-4557.2007. 00140.x
Jan, I., Rab, A. Influence of storage duration on physic-chemical changes in fruit of apple cultivars. J. of Animal & Plant Sciences, 2012, 22(3), 708 - 714.
Maguire, K. M., Banks, N. H., Tanner, D. J. Development and validation of the mass loss segregation system for apples. Acta Hortic, 2003, 604, 255-261. DOI: 10.17660/ Acta Hortic. 2003.604. 26.http://dx.doi.org /10.17660/ActaHortic.2003.604.26
El-Ramady, H. R., Domokos-Szabolcsy, E., Abdalla, N.A., Taha, H. S., Fári M. Postharvest Management of Fruits and Vegetables Storage. Sustainable Agriculture Reviews, 2015, 15, 65-152. DOI: 10.1007/978-3-319-09132-7_2.
Paul, V., Pandey, R., Role of internal atmosphere on fruit ripening and storability – a review. J. of Food Science and Technology, 2014, 51, 1223-1250. DOI: 10.1007/s13197-011-0583-x
Bublyk, M. O. Metodolohichni ta tekhnolohichni osnovy pidvyschennia produktyvnosti suchasnoho sadivnytstva. K.: Nora-print, 2005. – 286 s.
Najchenko, V. M., Zamors'ka I. L. Tekhnolohiia zberihannia i pererobky plodiv ta ovochiv, Uman'.: vydavets' «Sochins'kyj», 2010, 328 р.
Dospekhov, B. A. Metodyka polevoho opyta (s osnovamy statystycheskoj obrabotky rezul'tatov yssledovanyj). M.: Ahropromyzdat, 1985, 351 р.
Konarska, A. The structure of the fruit peel in two varieties of Malus domestica Borkh. (Rosaceae) before and after storage. Protoplasma, 2013, 250, 701-714. DOI: 10.1007/s00709-012-0454-y
##submission.downloads##
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Журнал публікує статті згідно з ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY.