Прогнозування втрат маси плодів яблуні під час холодильного зберігання

Автор(и)

  • Marina Serdyuk Таврійський державний агротехнологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
  • Igor Velichko Таврійський державний агротехнологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1249-774X
  • Svitlana Baiberova Таврійський державний агротехнологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1875-6458

Ключові слова:

погодні умови, аскорбінова кислота, органічні кислоти, плоди, яблуня, втрати маси

Анотація

Встановлено, що основним компонентом хімічного складу, який має домінуючий вплив на інтенсивність втрат маси плодів яблуні є аскорбінова кислота. Регресійна модель для прогнозування втрат маси залежно від вмісту аскорбінової кислоти має вигляд: У=444,5Х2-11,11Х+0,083. Серед досліджених погодних чинників найбільш істотний вплив має різниця між середніми максимальними та мінімальними температурами останнього місяця формування плодів. У якості регресійної моделі для прогнозування втрат маси від абіотичних чинників слід користуватися рівнянням У=0,110779–0,006869Х2

Біографії авторів

Marina Serdyuk, Таврійський державний агротехнологічний університет

кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Таврійський державний агротехнологічний університет, доцент кафедри технології переробки та зберігання продукції сільського господарства, м.  Мелітополь, Україна

Igor Velichko, Таврійський державний агротехнологічний університет

кандидат фізико-математичних наук, доцент, Таврійський державний агротехнологічний університет, доцент кафедри вищої математики та фізики, м.  Мелітополь, Україна

Svitlana Baiberova, Таврійський державний агротехнологічний університет

кандидат сільськогосподарських наук, Таврійський державний агротехнологічний університет,  старший викладач кафедри технології переробки та зберігання продукції сільського господарства, м.  Мелітополь, Україна

Посилання

Duroňová, К., Márová, I., Čertík, M., Obruča, S. Changes in lipid composition of apple surface layer during long-term storage in controlled atmosphere. Chemical Papers, 2012, 66, 940-948. DOI: 10.2478/s11696-012-0200-0.

Haluzeva prohrama rozvytku sadivnytstva Ukrainy na period do 2025 roku, Kyiv, 2008, 76 p.

Jijakli, M. H., Lepoivre, P. State of the Art and Challenges of Post-harvest Disease Management in Apples. Fruit and Vegetable Diseases, 2004, 1, 59 - 94. DOI: 10.1007/0-306-48575-3_3.

Mitropoulos D., Lambrinos G. “Delicious Pilafa” apple density changes as a quality index of mass loss degradation during storage. J. of Food Quality, 2007, 30, 527 - 537. DOI: 10.1111/j.1745-4557.2007. 00140.x

Jan, I., Rab, A. Influence of storage duration on physic-chemical changes in fruit of apple cultivars. J. of Animal & Plant Sciences, 2012, 22(3), 708 - 714.

Maguire, K. M., Banks, N. H., Tanner, D. J. Development and validation of the mass loss segregation system for apples. Acta Hortic, 2003, 604, 255-261. DOI: 10.17660/ Acta Hortic. 2003.604. 26.http://dx.doi.org /10.17660/ActaHortic.2003.604.26

El-Ramady, H. R., Domokos-Szabolcsy, E., Abdalla, N.A., Taha, H. S., Fári M. Postharvest Management of Fruits and Vegetables Storage. Sustainable Agriculture Reviews, 2015, 15, 65-152. DOI: 10.1007/978-3-319-09132-7_2.

Paul, V., Pandey, R., Role of internal atmosphere on fruit ripening and storability – a review. J. of Food Science and Technology, 2014, 51, 1223-1250. DOI: 10.1007/s13197-011-0583-x

Bublyk, M. O. Metodolohichni ta tekhnolohichni osnovy pidvyschennia produktyvnosti suchasnoho sadivnytstva. K.: Nora-print, 2005. – 286 s.

Najchenko, V. M., Zamors'ka I. L. Tekhnolohiia zberihannia i pererobky plodiv ta ovochiv, Uman'.: vydavets' «Sochins'kyj», 2010, 328 р.

Dospekhov, B. A. Metodyka polevoho opyta (s osnovamy statystycheskoj obrabotky rezul'tatov yssledovanyj). M.: Ahropromyzdat, 1985, 351 р.

Konarska, A. The structure of the fruit peel in two varieties of Malus domestica Borkh. (Rosaceae) before and after storage. Protoplasma, 2013, 250, 701-714. DOI: 10.1007/s00709-012-0454-y

##submission.downloads##

Як цитувати

Serdyuk, M., Velichko, I., & Baiberova, S. (2016). Прогнозування втрат маси плодів яблуні під час холодильного зберігання. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (62), 160–165. вилучено із http://vestnik2079-5459.khpi.edu.ua/article/view/2413-4295.2015.62.27

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія