Система управління якістю та безпечністю при виробництві капсульованих напівфабрикатів з пробіотичними мікроорганізмами

Автор(и)

  • Evgen Pivovarov Харківський державний університет харчування та торгівлі, Ukraine
  • Valentina Bol’shakova ДП «Дніпростандартметрологія», Ukraine
  • Natalia Kondratjuk Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара, Ukraine
  • Olena Demydowa Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.20

Ключові слова:

капсульовані пробіотичні мікроорганізми, система НАССР, безпека харчової продукції

Анотація

Стаття висвітлює актуальність проблеми впровадження системи управління безпечністю за принципами НАССР на виробництвах харчової промисловості. У статті уперше описано особливості побудови та використання даної системи на виробничих ділянках, де випускають капсульовані напівфабрикати з пробіотичними мікроорганізмами. При цьому особлива увага направлена на усі можливі критичні точки контролю, які можуть стати на заваді виробництва безпечної капсульованої продукції з пробіотичними мікроорганізмами. Охарактеризовані усі види ризиків, а також наведені рекомендації щодо попередження, усунення або зниження їх до припустимих рівнів, позначених у міжнародних стандартах.

Наведені пропозиції, за рахунок запропонованого систематичного контролю на всіх етапах виробництва, гарантують виготовлення безпечної продукції;  безпечність продукції при споживанні; збільшення відповідальності персоналу на усіх операціях та стадіях технологічного процесу.

Біографії авторів

Evgen Pivovarov, Харківський державний університет харчування та торгівлі

доктор технічних наук, професор, Харківський державний університет харчування та торгівлі, професор кафедри технології харчування; м. Харків, Україна

Valentina Bol’shakova, ДП «Дніпростандартметрологія»

ДП «Дніпростандартметрологія», м. Дніпропетровськ

Natalia Kondratjuk, Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара

кандидат технічних наук, доцент, Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара, доцент кафедри харчових технологій; м. Дніпропетровськ, Україна

Olena Demydowa, Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара

Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара, студентка 5 курсу кафедри харчових технологій; м. Дніпропетровськ, Україна

Посилання

de Oliveira, C. A. F., da Cruz, A. G., Tavolaro, P., Corrassin, C. H. Chapter 10 – Food Safety: Good Manufacturing Practices (GMP), Sanitation Standard Operating Procedures (SSOP), Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Antimicrobial food packaging, 2016, 129-139.

Mel’nyk, Е. Sistemy upravleniya pishchevykh predpriyatiy [Control system of food enterprises], Mir produktov [World of product], 2014, 6, 6-9.

Berezova, S. S. Neobkhodimost' vnedreniya v Ukraine sistem upravleniya bezopasnost'yu pishchevykh produktov na osnove printsipov NASSR [Necessity of introduction in Ukraine of the systems of management by safety food on the basis of НАССР principles], Stan-dartizatsіya. Sertifіkatsіya. Yakіst' [Standardization. Certification. Quality], 2015, 2, 43-48.

Bolshakova, V. L. Monіtoring іnformatsії shchodo vikoristannya pro bіotichnikh sistem na osnovі Lactobacillus acidophilus u skladі kharchovikh produktіv [Monitoring of information on the use about biotic systems on the basis of Lactobacillus of acidophilus in composition food foods], "Bulletin NТU "KPI": New solutions in modern technologies, 2015, 39. 93-97.

Kondratjuk, N. V. Tekhnologіya solodkikh strav z vikoristannyam kapsul'ovanikh produktіv z probіotichnimi mіk-roorganіzmami [The technology of desserts with encapsulated probiotic microorganisms products], aref, Kharkiv : Publishing house HDUHT, 2012, 19 p.

Toropilova, J., Bystricky, P. Why HACCP Might Sometimes Become Weak or Even Fail, Procedia food science, 2015, 5, 296-299, doi:10.1016/j.profoo.2015.09.072.

Dzwolak, W. HACCP in small food businesses – The Polish experience, Food control, 2014, 36(1), 132 - 137, doi:10.1016/j.foodcont.2013.07.043.

Kafetzopoulos, D. P., Psomas, E. L., Kafetzopoulos, P. D. Measuring the effectiveness of the HACCP Food Safety Management System, Food control, 2013, 33(2), 505-513, doi:10.1016/j.foodcont.2013.03.044.

Green, R. M., Kane, K. The effective enforcement of HACCP based food safety management systems in the UK, Food control, 2014, 37, 257-262, doi:10.1016/j.foodcont.2013.09.016.

Mostova, L. М., Klusivich, T. V. Upravlіnnya yakіstyu ta bezpechnіstyu pri virobnitstvі kislomolochnogo siru ozdorovchogo priznachennya [Quality management and safety in the production of recreational purposes cottage cheese], Journal of Eastern European advanced technology, 2015, 2/10 (74), 50-57, doi:10.15587/1729-4061.2015.41377.

Carrascosa, C., Millan, R., Saavedra, P., etc. Identification of the risk factors associated with cheese production to implement the hazard analysis and critical control points (HACCP) system on cheese farms, Journal of Dairy Science (Available online), 2016, doi:10.3168/jds.2015-10301.

Maldonado-Siman, E., Bai, L., Ramírez-Valverde, R. Comparison of implementing HACCP systems of exporter Mexican and Chinese meat enterprises, Food control, 2014, 38, 109-115, doi:10.1016/j.foodcont.2013.10.017.

Orlenko, О. V. Sistema upravlіnnya bezpechnіstyu kharchovoї produktsії: zaprovadzhennya sistemi KhASSP na pіdpriєmstvakh krup’yanoї іndustrії [The system of food safety management: the introduction of the HACCP system in enterprises grinding industry], Global and national economic problems, 2015, 4, 522-527.

Vlasenko, I. G. Suchasniy stan kontrolyu yakostі molochnoї sirovini ta perspektivi vikoristannya komp’yuternikh tekhnologіy dlya rtsіnki bіologіchnoї bezpeki kharchovikh produktіv v Ukraїnі [The current state of quality control of raw milk and prospects of using computer technology for evaluation of biological safety of food products in Ukraine], Food Problems [Web], 2006. 3.

##submission.downloads##

Як цитувати

Pivovarov, E., Bol’shakova, V., Kondratjuk, N., & Demydowa, O. (2016). Система управління якістю та безпечністю при виробництві капсульованих напівфабрикатів з пробіотичними мікроорганізмами. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (12 (1184), 137–144. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.20

Номер

Розділ

Інформаційні технології та системи управління