Вплив ефекторів пектинметилестерази люцерни на кінетику деетерифікації пектинових речовин

Anatoli Bezysov, Tatiyna Nikitchina

Анотація


Досліджено можливості регулювання ферментативної активності і використання пектинметилестерази ферментного препарату люцерни для деетерифікації яблучного пектину, з використанням моделювання ферментативної реакції в присутності ефекторів. Проведена експериментальна оцінка представників активаторів і інгібіторів пектинметилестерази ферментного препарату люцерни. Встановлено вплив ефекторів шляхом зміни константи Міхаеліса та максимальної швидкості реакції в результаті взаємодії активаторів і інгібіторів пектинметилестерази ферментного препарату люцерни, як з вільною формою ферменту, так і з фермент-субстратним комплексом

Ключові слова


яблучний пектин, фермент, пектинметилестераза, пірокатехін, іони кальцію, люцерна, швидкість реакції

Повний текст:

PDF

Посилання


Shady, T. S., Rabie, M. M., Mansour, S. M. Production of pectinoliticienzymes by Aspergillus foetidus in solid-state fermentation and its uses for apple juice clarification. Annals Agric. Sci., Ain Shams Univ., Cairo, 2001, 46(1), 35-50.

Will, F., Baukhage, K., Dietrich, H. Apple pomance liguefication with pectinases and cellulases- analytical data of the corresponding juices. Eur. Food Res. And Technol., 2000, 211, 291-297.

Barnard, A. L., Bowden, S. D., Burr, T., Coulthurst, S. J., Monson, R. E., Salmond, G. C. Quorum sensing, virulence and secondary metabolite production in plant soft-rotting bacteria. Phil. Trans. R. Soc. B., 2007, Vol. 362, 1483, 1165 - 1183, doi:10.1098/rstb.2007.2042.

Bleez, E., Summerer, S., Flenet, M., Rogniaux, H., Dorselaer, A., Soubean Epoxide Hydrolase. J. Biol. Chem., 2005, 280(8), 6479 - 6487.

Wong, J. H., Ng, T. B. The enzymes. Peptides, 2005, 26(4), 2086-2092.

Thomma, B. P. H. J., Cammue, B. P. A., Thevissen, K. Plant defensins, Planta, 2002, 216(2), 193-202.

Vitol, J. S., Koreleva, I. B. Fermenty i ikh primenenie v pishchevoy promyshlennosti [Enzymes and their use in the food industry]. Мoskow: Publishing Complex of MGU, 2000, 213 p.

Polygalina, G. V., Cherednichenko B. C., Rimareva L. V. Opredelenie aktivnosti fermentov [Determination of enzyme activity]. Spravochnik, Moskov: DeLi print, 2003, 372 p.

DSTU 6088: 2009 Pektin. Tehnіchnі umovi [DSTU 6088: 2009 Pectin. Specifications], Kyiv: Derzhspozhivstandart Ukraїni, 2009, 27 p.

Lisicyn A. B., Ivankin A. N., Nekljudov A. D. Metody biokhimicheskogo issledovaniya rasteniy [Methods of biochemical plant research]. Moskow: Izdatel'stvo VNIIMP, 2002, 408 p.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


  1. Shady, T. S. Production of pectinoliticienzymes by Aspergillus foetidus in solid-state fermentation and its uses for apple juice clarification / T. S. Shady, M. M. Rabie, S. M. Mansour // Annals Agric. Sci., Ain Shams Univ., Cairo. – 46(1). – 2001. – P. 35-50.
  2. Will, F. Apple pomance liguefication with pectinases and cellulases- analytical data of the corresponding juices / F. Will, K. Baukhage, H. Dietrich // Eur. Food Res. And Technol. – 2000. – 211. – P. 291-297.
  3. Barnard, A. L. Quorum sensing, virulence and secondary metabolite production in plant soft-rotting bacteria / A. L. Barnard, S. D. Bowden, T. Burr, S. J. Coulthurst, R. E. Monson, G. C. Salmond // Phil. Trans. R. Soc. B. – 2007. – Vol. 362. – № 1483. – Р. 1165 - 1183. doi:10.1098/rstb.2007.2042.
  4. Bleez, E. Soubean Epoxide Hydrolase / E. Bleez, S. Summerer, M. Flenet, H. Rogniaux, A. Dorselaer // J. Biol. Chem.– 2005.– Vol. 280.– № 8. – P. 6479 - 6487.
  5. Wong, J. H. The enzymes / J. H. Wong, T. B. Ng // Peptides. – 2005. – V. 26. – № 4. – P. 2086 - 2092.
  6. Thomma, B. P. H. J. Plant defensins / B. P. H. J. Thomma, B. P. A. Cammue, K. Thevissen // Planta. – 2002vol. 216. – 2. – P. 193-202.
  7. Витол, И. С. Ферменты и их применение в пищевой промышленности / И. С. Витол, И. Б. Корелева – М.: Издательский комплекс МГУ. – 2000. – 213 с.
  8. Полыгалина, Г. В. Определение активности ферментов / Г. В. Полыгалина, B. C. Чередниченко, Л. В. Римарева // Справочник. – М.: ДеЛи принт. – 2003. – 372 с.
  9. ДСТУ 6088: 2009 Пектин. Технічні умови - К.: Держспоживстандарт України. – 2009. – 27 с.
  10. Лисицын А. Б. Методы биохимического исследования растений / А. Б. Лисицын, А. Н. Иванкин, А. Д. Неклюдов. – М.: Издательство ВНИИМП. – 2002. – 408 с.




DOI: https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.21

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.