Вплив ефекторів пектинметилестерази люцерни на кінетику деетерифікації пектинових речовин

Автор(и)

  • Anatoli Bezysov Одесская национальная академия пищевых технологий, Ukraine
  • Tatiyna Nikitchina Одесская национальная академия пищевых технологий, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1034-3483

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.21

Ключові слова:

яблучний пектин, фермент, пектинметилестераза, пірокатехін, іони кальцію, люцерна, швидкість реакції

Анотація

Досліджено можливості регулювання ферментативної активності і використання пектинметилестерази ферментного препарату люцерни для деетерифікації яблучного пектину, з використанням моделювання ферментативної реакції в присутності ефекторів. Проведена експериментальна оцінка представників активаторів і інгібіторів пектинметилестерази ферментного препарату люцерни. Встановлено вплив ефекторів шляхом зміни константи Міхаеліса та максимальної швидкості реакції в результаті взаємодії активаторів і інгібіторів пектинметилестерази ферментного препарату люцерни, як з вільною формою ферменту, так і з фермент-субстратним комплексом

Біографії авторів

Anatoli Bezysov, Одесская национальная академия пищевых технологий

доктор технических наук, профессор кафедры Биотехнологии, консервированных продуктов и напитков; Одесская национальная академия пищевых технологий, г. Одесса, Украина

Tatiyna Nikitchina, Одесская национальная академия пищевых технологий

кандидат технических наук, доцент, кафедра Биотехнологии, консервированных продуктов и напитков, Одесская национальная академия пищевых технологий, г. Одесса

Посилання

Shady, T. S., Rabie, M. M., Mansour, S. M. Production of pectinoliticienzymes by Aspergillus foetidus in solid-state fermentation and its uses for apple juice clarification. Annals Agric. Sci., Ain Shams Univ., Cairo, 2001, 46(1), 35-50.

Will, F., Baukhage, K., Dietrich, H. Apple pomance liguefication with pectinases and cellulases- analytical data of the corresponding juices. Eur. Food Res. And Technol., 2000, 211, 291-297.

Barnard, A. L., Bowden, S. D., Burr, T., Coulthurst, S. J., Monson, R. E., Salmond, G. C. Quorum sensing, virulence and secondary metabolite production in plant soft-rotting bacteria. Phil. Trans. R. Soc. B., 2007, Vol. 362, 1483, 1165 - 1183, doi:10.1098/rstb.2007.2042.

Bleez, E., Summerer, S., Flenet, M., Rogniaux, H., Dorselaer, A., Soubean Epoxide Hydrolase. J. Biol. Chem., 2005, 280(8), 6479 - 6487.

Wong, J. H., Ng, T. B. The enzymes. Peptides, 2005, 26(4), 2086-2092.

Thomma, B. P. H. J., Cammue, B. P. A., Thevissen, K. Plant defensins, Planta, 2002, 216(2), 193-202.

Vitol, J. S., Koreleva, I. B. Fermenty i ikh primenenie v pishchevoy promyshlennosti [Enzymes and their use in the food industry]. Мoskow: Publishing Complex of MGU, 2000, 213 p.

Polygalina, G. V., Cherednichenko B. C., Rimareva L. V. Opredelenie aktivnosti fermentov [Determination of enzyme activity]. Spravochnik, Moskov: DeLi print, 2003, 372 p.

DSTU 6088: 2009 Pektin. Tehnіchnі umovi [DSTU 6088: 2009 Pectin. Specifications], Kyiv: Derzhspozhivstandart Ukraїni, 2009, 27 p.

Lisicyn A. B., Ivankin A. N., Nekljudov A. D. Metody biokhimicheskogo issledovaniya rasteniy [Methods of biochemical plant research]. Moskow: Izdatel'stvo VNIIMP, 2002, 408 p.

##submission.downloads##

Як цитувати

Bezysov, A., & Nikitchina, T. (2016). Вплив ефекторів пектинметилестерази люцерни на кінетику деетерифікації пектинових речовин. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (12 (1184), 145–149. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.21

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія