Визначення збереженості плодів яблуні

Автор(и)

  • Marina Serdyuk Таврійський державний агротехнологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
  • Nona Gaprindashvili Таврійський державний агротехнологічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.27

Ключові слова:

збереженість, погодні умови, яблуня, втрати маси, стандартна продукція, хвороби, антиоксиданти

Анотація

За допомогою інтерполяції експериментальних даних за методом Лагранжа була визначена збереженість плодів яблуні з виходом стандартної продукції не менше 90%. Отримані данні свідчать, що середня розрахункова збереженість плодів яблуні була дещо нижчою порівняно з фактично отриманою. Максимальною збереженістю характеризувалися плоди яблуні сорту Флоріна, а мінімальною – сорту Голден Делішес. Основним погодним чинником, який має найбільш істотний вплив на збереженість плодів яблуні є середні максимальні температури останнього місяця формування плодів.

Біографії авторів

Marina Serdyuk, Таврійський державний агротехнологічний університет

кафедра технології переробки та зберігання продукції сільського господарства

Nona Gaprindashvili, Таврійський державний агротехнологічний університет

кафедра технології переробки та зберігання продукції сільського господарства

Посилання

Gurin, A. V. Predvaritel'naja ocenka vlijanija sposoba hranenija na pokazateli sohranjaemosti plodov jabloni belorusskogo assortimentu i ih biohimicheskij sostav [Preliminary assessment of the effect of storage method on apple fruits indicators keeping the Belarusian assortment and their biochemical composition] Vesti nacional'noj akademii nauk Belarusi. Serija agrarnyh nauk [Conduct of the National Academy of Sciences of Belarus. Series of Agrarian Sciences], 2005, 5, 150-152.

Fourie, P. C. Fruit and human nutrition. Fruit Processing.- 1996. 20-39, doi:10.1007/978-1-4615-2103-7_2.

Jijakli, M. H., Lepoivre Р. State of the Art and Challenges of Post-harvest Disease Management in Apples. Fruit and Vegetable Diseases, 2004, 1, 59-94, doi:10.1007/0-306-48575-3_3.

Jan, I., Rab, А. Influence of storage duration on physic-chemical changes in fruit of apple cultivars. J. of Animal & Plant Sciences, 2012, 22(3), 708-714.

El-Ramady, H. R., Domokos-Szabolcsy, E., Abdalla, N. A., Taha, H. S., Fári, M. Postharvest Management of Fruits and Vegetables Storage. Sustainable Agriculture Reviews, 2015, 15, 65-152, doi:10.1007/978-3-319-09132-7_2.

Paul, V., Pandey, R., Role of internal atmosphere on fruit ripening and storability-a review. J. of Food Science and Technology, 2014, 51, 1223-1250, doi:10.1007/s13197-011-0583-x.

Priss, O. P. Skorochennia poshkodzhennia kholodom pid chas zberihannia tomativ z teplovoiu obrobkoiu antyoksydantamy [Skorochennya poshkodzhennya cold pid hour zberіgannya tomatіv s thermal obrobkoyu antioxidants]. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2015, 1/6(73), 38-43, doi:10.15587/1729-4061.2015.37171

Mitropoulos, D., Lambrinos, G. “Delicious Pilafa” apple density changes as a quality index of mass loss degradation during storage. J. of Food Quality, 2007, 30, 527-537. doi:10.1111/j.1745-4557.2007. 00140.x.

Paull, R. E. Effect of temperature and relative humidity on fresh commodity quality. Postharvest Biology and Technology, 1999, 15(3), 263-277, doi:10.1016/0925-5214(98)00090-8.

Serdyuk, M., Velichko, I., Baiberova, S. Prediction of mass losses of apple fruit during cold storage. Bulletin of NTU "KhPI". Series: New solutions in modern technologies. – Kharkiv: NTU "KhPI", 2015, 62(1171), 160-165, ISSN - 2079-5459.

Dospehov, B. A. Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij) [Methods of field experience (with the fundamentals of statistical processing of the results of research)], Moskov: Agropromizdat, 1985, 351 p.

Polovko, A. M., Butusov, P. N. Interpoljacija. Metody i komp'juternye tehnologii ih realizacii [Interpolation. Methods and computer technology implementation], SanktPiterburg: BHV Peterburg, 2004, 320 p.

Saati, T. Prinjatie reshenij. Metod analiza ierarhij [Making decisions. The method of analysis of hierarchies], Moscov: Radio i svjaz', 1993, 226 p.

Serdyuk, M., Velichko, I., Baiberova, S. Okysnyj stres i antyoksydantna systema zakhystu plodiv iabluni [Oxidative stress and antioxidant system protecting fruit apple], Kharchova nauka ta tekhnolohiia [Food science and technology], 2015, 31, 79 - 85.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-03-31

Як цитувати

Serdyuk, M., & Gaprindashvili, N. (2016). Визначення збереженості плодів яблуні. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (12 (1184), 181–187. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.27

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія