Визначення збереженості плодів яблуні

Marina Serdyuk, Nona Gaprindashvili

Анотація


За допомогою інтерполяції експериментальних даних за методом Лагранжа була визначена збереженість плодів яблуні з виходом стандартної продукції не менше 90%. Отримані данні свідчать, що середня розрахункова збереженість плодів яблуні була дещо нижчою порівняно з фактично отриманою. Максимальною збереженістю характеризувалися плоди яблуні сорту Флоріна, а мінімальною – сорту Голден Делішес. Основним погодним чинником, який має найбільш істотний вплив на збереженість плодів яблуні є середні максимальні температури останнього місяця формування плодів.

Ключові слова


збереженість; погодні умови; яблуня; втрати маси; стандартна продукція; хвороби; антиоксиданти

Повний текст:

PDF

Посилання


Gurin, A. V. Predvaritel'naja ocenka vlijanija sposoba hranenija na pokazateli sohranjaemosti plodov jabloni belorusskogo assortimentu i ih biohimicheskij sostav [Preliminary assessment of the effect of storage method on apple fruits indicators keeping the Belarusian assortment and their biochemical composition] Vesti nacional'noj akademii nauk Belarusi. Serija agrarnyh nauk [Conduct of the National Academy of Sciences of Belarus. Series of Agrarian Sciences], 2005, 5, 150-152.

Fourie, P. C. Fruit and human nutrition. Fruit Processing.- 1996. 20-39, doi:10.1007/978-1-4615-2103-7_2.

Jijakli, M. H., Lepoivre Р. State of the Art and Challenges of Post-harvest Disease Management in Apples. Fruit and Vegetable Diseases, 2004, 1, 59-94, doi:10.1007/0-306-48575-3_3.

Jan, I., Rab, А. Influence of storage duration on physic-chemical changes in fruit of apple cultivars. J. of Animal & Plant Sciences, 2012, 22(3), 708-714.

El-Ramady, H. R., Domokos-Szabolcsy, E., Abdalla, N. A., Taha, H. S., Fári, M. Postharvest Management of Fruits and Vegetables Storage. Sustainable Agriculture Reviews, 2015, 15, 65-152, doi:10.1007/978-3-319-09132-7_2.

Paul, V., Pandey, R., Role of internal atmosphere on fruit ripening and storability-a review. J. of Food Science and Technology, 2014, 51, 1223-1250, doi:10.1007/s13197-011-0583-x.

Priss, O. P. Skorochennia poshkodzhennia kholodom pid chas zberihannia tomativ z teplovoiu obrobkoiu antyoksydantamy [Skorochennya poshkodzhennya cold pid hour zberіgannya tomatіv s thermal obrobkoyu antioxidants]. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2015, 1/6(73), 38-43, doi:10.15587/1729-4061.2015.37171

Mitropoulos, D., Lambrinos, G. “Delicious Pilafa” apple density changes as a quality index of mass loss degradation during storage. J. of Food Quality, 2007, 30, 527-537. doi:10.1111/j.1745-4557.2007. 00140.x.

Paull, R. E. Effect of temperature and relative humidity on fresh commodity quality. Postharvest Biology and Technology, 1999, 15(3), 263-277, doi:10.1016/0925-5214(98)00090-8.

Serdyuk, M., Velichko, I., Baiberova, S. Prediction of mass losses of apple fruit during cold storage. Bulletin of NTU "KhPI". Series: New solutions in modern technologies. – Kharkiv: NTU "KhPI", 2015, 62(1171), 160-165, ISSN - 2079-5459.

Dospehov, B. A. Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij) [Methods of field experience (with the fundamentals of statistical processing of the results of research)], Moskov: Agropromizdat, 1985, 351 p.

Polovko, A. M., Butusov, P. N. Interpoljacija. Metody i komp'juternye tehnologii ih realizacii [Interpolation. Methods and computer technology implementation], SanktPiterburg: BHV Peterburg, 2004, 320 p.

Saati, T. Prinjatie reshenij. Metod analiza ierarhij [Making decisions. The method of analysis of hierarchies], Moscov: Radio i svjaz', 1993, 226 p.

Serdyuk, M., Velichko, I., Baiberova, S. Okysnyj stres i antyoksydantna systema zakhystu plodiv iabluni [Oxidative stress and antioxidant system protecting fruit apple], Kharchova nauka ta tekhnolohiia [Food science and technology], 2015, 31, 79 - 85.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


  1. Гурин, А. В. Предварительная оценка влияния способа хранения на показатели сохраняемости плодов яблони белорусского ассортименту и их биохимический состав / А. В. Гурин // Вести национальной академии наук Беларуси. Серия аграрных наук. – 2005. – № 5. – С. 150-152.
  2. Fourie, P. C.  Fruit and human nutrition / P.  C.  Fourie // Fruit Processing.- 1996.- P. 20-39. – doi:10.1007/978-1-4615-2103-7_2.
  3. Jijakli, M. H. State of the Art and Challenges of Post-harvest Disease Management in Apples / M. H. Jijakli, P.Lepoivre // Fruit and Vegetable Diseases. – 2004. – № 1. – P. 59-94.   doi:10.1007/0-306-48575-3_3.
  4. Jan, I. Influence of storage duration on physic-chemical changes in fruit of apple cultivars / I. Jan, A. Rab // J. of Animal & Plant Sciences. – 2012. – № 22(3). – P.708-714.  
  5. El-Ramady, H. R. Postharvest Management of Fruits and Vegetables Storage / H. R. El-Ramady, É. Domokos-Szabolcsy, N. A. Abdalla, H. S. Taha, M. Fári // Sustainable Agriculture Reviews. – 2015. – № 15. – P. 65-152. doi:10.1007/978-3-319-09132-7_2.
  6. Paul, V. Role of internal atmosphere on fruit ripening and storability-a review/ V. Paul, R. Pandey // J. of Food Science and Technology. – 2014. – № 51. – P. 1223-1250.  doi:10.1007/s13197-011-0583-x.
  7. Прісс, О. П. Скорочення пошкодження холодом під час зберігання томатів з тепловою обробкою антиоксидантами / О. П. Прісс // Восточно-европейский журнал передовых технологий. – 2015. – № 1/6 (73). –
    С. 38-43. – doi:10.15587/1729-4061.2015.37171.
  8. Mitropoulos, D. “Delicious Pilafa” apple density changes as a quality index of mass loss degradation during storage/ D. Mitropoulos, G. Lambrinos // J. of Food Quality. – 2007. – № 30. – P. 527-537. – doi:10.1111/j.1745-4557.2007. 00140.x
  9. Paull, R. E. Effect of temperature and relative humidity on fresh commodity quality / R. E. Paull // Postharvest Biology and Technology. – 1999. – V. 15. Issue 3. – P. 263-277. doi:10.1016/0925-5214(98)00090-8.        
  10. Сердюк, М. Є. Прогнозування втрат маси плодів яблуні під час холодильного зберігання / М. Є. Сердюк, І. Г. Величко, С. С. Байбєрова // Вісник НТУ «ХПІ», Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. – Харків: НТУ «ХПІ». – 2015. – № 62 (1171). – С. 160-165. – ISSN 2079-5459.
  11. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) / Б. А. Доспехов. – М.: Агропромиздат. – 1985. – 351 с.
  12. Половко, А. М. Интерполяция. Методы и компьютерные технологии их реализации / А. М. Половко, П. Н. Бутусов. – СПб.: БХВ – Петербург. – 2004. – 320 с.
  13. Саати, Т. Принятие решений. Метод анализа иерархий / Т. Саати. – М.: Радио и свіязь. – 1993. – 226 с.
  14. Сердюк, М. Є. Окисний стрес і антиоксидантна система захисту плодів яблуні / М. Є. Сердюк, С. С. Байбєрова // Харчова наука та технологія. – 2015. – №. 31. – С. 79 - 85.




DOI: https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.27

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.