Дослідження антиоксидантної активності екстракту кореня селери

Автор(и)

  • Alina Slashcheva Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла туган-Барановського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-8195-8944

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.23.29

Ключові слова:

антиоксидант, антиоксидантна активність, корінь селери, посічені м’ясні і рибні вироби, колориметричний метод

Анотація

У роботі доведена перспективність використання добавки на основі кореня селери в технологіях заморожених м’ясних і рибних посічених виробів. Досліджено кінетику витрачання 2,2-дифеніл-1-пикрилгидразилу (ДФПГ) в реакції з екстрактом селери різних концентрацій колориметричним методом. Проведено кількісну оцінку антиоксидантної активності кореня селери у порівнянні з раніше дослідженими сильними рослинними антиоксидантами (бульбами топінамбура і листям стевії) та встановлено, що антиоксидантні властивості цих рослин співпівставні, тобто антиоксидантна активність селерового екстракту є високою. Встановлено, що при заморожуванні та зберіганні екстракту селери протягом трьох місяців його антиоксидантна активність не змінюється, що свідчить про потенційну здатність кореня селери гальмувати окислювальні процеси у фаршах на основі м’яса та риби підчас зберігання у замороженому вигляді впродовж терміну зберігання

Біографія автора

Alina Slashcheva, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла туган-Барановського

кафедра технології ресторанного господаства та готельної і ресторанної справи

Посилання

Goncharuk, E. G.. Korshun, M. M. Free-radical oxidationas a universal non-specific mechanism of the damagingeffect of harmful environmental factors (literature reviewand own research), Zhurnal Akademiyi medichnih naukUkrayini, 2014, V. 10, № 1, 131-150.

Kumar, Sh. Free radicals and antioxidants: human and foodsystem, Advances in applied science research, 2011, 2 (1),129-135.

Saha, D., Tamrakar, A. Xenobiotics, oxidative stress, freeradicals vs. antioxidants: dance of death to heaven’s life,Asian Journal Research. Pharm. Sci., 2011, Vol. 1 (2), 36-38.

Ramesh, С. К. Concepts and trends of functional foods: areview, International Journal of Pharmaceutical Researchand Development, 2012, 4 (6), 273-290.

Vadnere, G. P., Patil, A. V., Wagh, S. S., Jain, S. K. Invitro free radical scavenging and antioxidant activity ofCicerarietinum L. (Fabaceae), International Journal ofPharmTech Research, 2012, 4 (1), 343-350.

Baananou, S., Bouftira, I., Mahmoud, A., Boukef, K.,Marongiu, B., Boughattas, N. A. Antiulcerogenic andantibacterial activities of Apium graveolens essential oil andextract, Natural Product Research: Formerly NaturalProduct Letters, 2013, 27 (12), 1075-1083. – doi:10.1080/14786419.2012.717284.

Yaser, A., Muneer, A., Abdelhafid, B., Fawzia, A.Chemical composition, phytochemical constituents andantioxidant activities of the seeds extract ofApiumgraveoleus L. from Yemen, Research Journal ofPharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 2014,5(1), 1074-1087.

Kooti, W., Ghasemiboroon, M., Asadi-Samani, M.,Ahangarpoor, A., Abadi, M. N. A., Afrisham, R. Theeffects of hydro-alcoholic extract of celery on lipid profile of rats fed a high fat diet, Advances in Environmental Biology, 2014, 325-329.

Aqil, F., Jeyabalan, J., Munagala, R., Ravoori, S.,Vadhanam, M. V., Schultz, D. J., Gupta, R. C.Chemoprevention of rat mammary carcinogenesis byapiaceae spices, International Journal of MolecularSciences, 2017, 18(2), 425, doi:10.3390/ijms18020425.

Sorour, M. A., Hassanen, N. H. M., Ahmed, M. H. M.Natural antioxidant changes in fresh and dried celery(Apium graveolens), American Journal of EnergyEngineering. Special Issue: Energy Conservation in FoodIndustry, 2015, 3 (2), 12-16, doi: 10.11648/j.ajee.s.2015030201.13].

Bidarova, F. N., Hubaeva, T. O., Kisieva, M. T., Hubaeva,I. V., Tavasieva, Dz. V. Ekspress-metodyi otsenkiantiokislitelnoy i antiradikalnoy aktivnosti organicheskihsubstratov [Express methods of evaluation of antioxidant andantiradical activity of organic substrates]. Vladikavkaz,SOGMA, 2014. 32 с.

Li, P., Jia, J., Zhang, D., Xie, J., Xu, X., Wei, D. Invitro and in vivo antioxidant activities of a flavonoidisolated from celery, Food & Function, 2014, 5, 50-56, doi:10.1039/C3FO60273G.

Seredyuk, K. M., Stadnitska, N. E., Yaremkevich, O. S.,Pavlyuk, I. V., Dyakon, I. V. Doslіdzhennyaantioksidantnoyi aktivnosts ekstraktsv lskarskih roslin [Thestudy of antioxidant activity of medicinal plant extracts],Visnik Natsionalnogo universitetu “Lvivska politehnika”.Himiya i tehnologiya rechovin ta yih zastosuvannya [Heraldof National University “Lviv Polytechnic”. Chemistry andtechnology of substances and their use], 2016, 789, 228-232.

Alsuhaibani., A. M. A. Antioxidant activity of celery invitro and vivo, Journal of American Science, 2013, 9(6),459-465.

Kolarovic, J. Antioxidant activities of celery and parsleyjuices in rats treated with doxorubicin, Molecules, 2010, 15,6193-6204, doi:10.3390/molecules15096193

De, B., Chatterjee, S. А study on antioxidant potential of atraditional indian spice mix, Іnternational Journal of Foodand Nutritional Sciences, 2014, 3 (1), 14-20.

Slashcheva, А. V. TehnologIya m’yasnih I ribnih sIchenihnapIvfabrikatIv z topInamburom [Technology of meat andfish chopped semi-finished products with Jerusalemartichoke]. Kharkiv, Kharkiv state university of foodtechnology and trade, 2006, 226 с.

Yao, Y., Sang, W., Zhou, M., Ren, G. Phenoliccomposition and antioxidant activities of 11 celery cultivars,Journal of Food Science, 2010, 75(1), 9-13, doi:10.1111/j.1750-3841.2009.01392.x.

Sirchin, S. O., Grodzinska, G. A. Otsinka antioksidantnoyiaktivnosti deyakih dikoroslih makromitsetiv [Evaluation ofantioxidant activity of some wild macromates], Ukrayinskiybotanichniy zhurnal [Ukrainian botanical journal], 2015, 72(3), 257-260, doi.org/10.15407/ukrbotj72.03.257

Kinjo, J., Nagao, T., Tanaka, T., Nonaka, G., Okawa, M.,Nohara, T., Okabe, H. Activity-guided fractionation ofgreen tea extract with antiproliferative activity againsthuman stomach cancer cells, Biol. Pharm. Bull.(Pharmaceutical Society of Japan), 2002, 25 (9), 1238-1240.

Gnitsevich, V. A., Slascheva, A. V. Kilkisna otsinkaantioksidantnoyi aktivnosti ekstraktu topinambura[Quantitative assessment of antioxidant activity of theextract of Jerusalem artichoke], Visnik Harkivskogoderzhavnogo tehnichnogo universitetu silskogogospodarstva im. P. Vasilenka [Bulletin of Kharkov state technical University of agriculture named after P. Vasilenko], 2004, 84-89.

Laguta, I. V., Stavinskaya, O. N., Dzyuba, O. I.,Ivannikov, R. V. Analiz antioksidantnyih svoystv ekstraktov rasteniy [Analysis of antioxidant properties of plant extracts], Dopovidi NAN Ukraine, 2015, 5, 130-137.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-08

Як цитувати

Slashcheva, A. (2017). Дослідження антиоксидантної активності екстракту кореня селери. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (23(1245), 182–187. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.23.29

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія