Визначення збереженості плодів яблуні
DOI:
https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.27Ключові слова:
збереженість, погодні умови, яблуня, втрати маси, стандартна продукція, хвороби, антиоксидантиАнотація
За допомогою інтерполяції експериментальних даних за методом Лагранжа була визначена збереженість плодів яблуні з виходом стандартної продукції не менше 90%. Отримані данні свідчать, що середня розрахункова збереженість плодів яблуні була дещо нижчою порівняно з фактично отриманою. Максимальною збереженістю характеризувалися плоди яблуні сорту Флоріна, а мінімальною – сорту Голден Делішес. Основним погодним чинником, який має найбільш істотний вплив на збереженість плодів яблуні є середні максимальні температури останнього місяця формування плодів.Посилання
Gurin, A. V. Predvaritel'naja ocenka vlijanija sposoba hranenija na pokazateli sohranjaemosti plodov jabloni belorusskogo assortimentu i ih biohimicheskij sostav [Preliminary assessment of the effect of storage method on apple fruits indicators keeping the Belarusian assortment and their biochemical composition] Vesti nacional'noj akademii nauk Belarusi. Serija agrarnyh nauk [Conduct of the National Academy of Sciences of Belarus. Series of Agrarian Sciences], 2005, 5, 150-152.
Fourie, P. C. Fruit and human nutrition. Fruit Processing.- 1996. 20-39, doi:10.1007/978-1-4615-2103-7_2.
Jijakli, M. H., Lepoivre Р. State of the Art and Challenges of Post-harvest Disease Management in Apples. Fruit and Vegetable Diseases, 2004, 1, 59-94, doi:10.1007/0-306-48575-3_3.
Jan, I., Rab, А. Influence of storage duration on physic-chemical changes in fruit of apple cultivars. J. of Animal & Plant Sciences, 2012, 22(3), 708-714.
El-Ramady, H. R., Domokos-Szabolcsy, E., Abdalla, N. A., Taha, H. S., Fári, M. Postharvest Management of Fruits and Vegetables Storage. Sustainable Agriculture Reviews, 2015, 15, 65-152, doi:10.1007/978-3-319-09132-7_2.
Paul, V., Pandey, R., Role of internal atmosphere on fruit ripening and storability-a review. J. of Food Science and Technology, 2014, 51, 1223-1250, doi:10.1007/s13197-011-0583-x.
Priss, O. P. Skorochennia poshkodzhennia kholodom pid chas zberihannia tomativ z teplovoiu obrobkoiu antyoksydantamy [Skorochennya poshkodzhennya cold pid hour zberіgannya tomatіv s thermal obrobkoyu antioxidants]. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2015, 1/6(73), 38-43, doi:10.15587/1729-4061.2015.37171
Mitropoulos, D., Lambrinos, G. “Delicious Pilafa” apple density changes as a quality index of mass loss degradation during storage. J. of Food Quality, 2007, 30, 527-537. doi:10.1111/j.1745-4557.2007. 00140.x.
Paull, R. E. Effect of temperature and relative humidity on fresh commodity quality. Postharvest Biology and Technology, 1999, 15(3), 263-277, doi:10.1016/0925-5214(98)00090-8.
Serdyuk, M., Velichko, I., Baiberova, S. Prediction of mass losses of apple fruit during cold storage. Bulletin of NTU "KhPI". Series: New solutions in modern technologies. – Kharkiv: NTU "KhPI", 2015, 62(1171), 160-165, ISSN - 2079-5459.
Dospehov, B. A. Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij) [Methods of field experience (with the fundamentals of statistical processing of the results of research)], Moskov: Agropromizdat, 1985, 351 p.
Polovko, A. M., Butusov, P. N. Interpoljacija. Metody i komp'juternye tehnologii ih realizacii [Interpolation. Methods and computer technology implementation], SanktPiterburg: BHV Peterburg, 2004, 320 p.
Saati, T. Prinjatie reshenij. Metod analiza ierarhij [Making decisions. The method of analysis of hierarchies], Moscov: Radio i svjaz', 1993, 226 p.
Serdyuk, M., Velichko, I., Baiberova, S. Okysnyj stres i antyoksydantna systema zakhystu plodiv iabluni [Oxidative stress and antioxidant system protecting fruit apple], Kharchova nauka ta tekhnolohiia [Food science and technology], 2015, 31, 79 - 85.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Журнал публікує статті згідно з ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY.