Виділення ділянок стаціонарності графіків сумарних електричних навантажень трансформаторних підстанцій 10/0,4 кB, розташованих в сельбищних зонах - Довгалюк , Оксана; Щербак , Ірина; Ковальова , Юлія; Коробка , Володимир (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2021)
Підвищення ефективності регулювання параметрів режимів розподільних електричних мереж є актуальним завданням для енергетики, що вимагає детального аналізу характеру графіків сумарних електричних навантажень трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ. Складність даної проблеми обумовлена тим, що зміна навантаження трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ сельбищних зон відбувається випадковим чином, що обумовлено значною кількістю, широкою номенклатурою і імовірнісним характером режимів роботи підключених споживачів, а також відсутністю детермінованих зв’язків між споживачами електричної енергії. Досліджувана функція сумарного навантаження трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ на добовому інтервалі є нестаціонарною, в зв’язку з чим виникла необхідність виділення ділянок стаціонарності для коригування процесу регулювання параметрів режимів електричної мережі. Для вирішення цього завдання були побудовані сумарні графіки навантаження для трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ, розташованих в сельбищній зоні, на підставі експериментальних вимірювань величини активного і реактивного навантаження. Використання побудованих залежностей дозволило виконати аналіз закону розподілу для активної і реактивної потужності сумарного навантаження трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ, зміна яких у часі носить стохастичний характер. Для достовірного опису процесу зміни навантаження трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ було обґрунтовано застосування ймовірнісно-статистичного методу моделювання. Була підтверджена гіпотеза про нормальний закон розподілу досліджуваних функцій і виконані параметричні тести. Для підтвердження гіпотези про постійність дисперсій застосовувався F-критерій Фішера, а для підтвердження гіпотези про постійність математичного очікування – t-критерій Стьюдента. Використовуючи факт постійності дисперсій і математичних очікувань досліджуваних параметрів режиму, були визначені коефіцієнти автокореляції досліджуваних випадкових функцій і побудовані графіки автокореляційних функцій. З метою апроксимації досліджуваних функції були визначені коефіцієнти автокореляційних функцій, для чого використаний метод найменших квадратів, а також проведено аналіз на загасання автокореляційної функції. Проведені розрахунки дозволили виділити на сумарних графіках навантаження трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ ділянки стаціонарності. Дані ділянки стаціонарності можуть використовуватися для подальшого моделювання графіків навантаження і формування керуючих впливів для коректування навантаження споживачів-регуляторів з метою вирівнювання загального графіка електричного навантаження, а також для засобів регулювання напруги, що сприятиме забезпеченню необхідних режимів роботи розподільних електричних мереж.