ОЦІНКА ІСНУЮЧИХ МОДЕЛЕЙ ТРИВАЛОСТІ МАКСИМАЛЬНИХ ВТРАТ АКТИВНОЇ ЕНЕРГІЇ В РОЗПОДІЛЬНИХ МЕРЕЖАХ - Бодунов, Вадим; Гай, Олександр; Кулько, Тетяна; Приступа, Анатолій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2023)
Незважаючи на стрімкий розвиток рівня автоматизації електричних мереж, впровадження систем інтелектуальних мереж Smart Grid, залишається потреба у використанні окрім приладного обліку також розрахункових методів, зокрема для оцінки технологічних витрат електроенергії. Особливо актуальне застосування розрахункових методів в розподільних електричних мережах середньої та низької напруги. Основною причиною є економічна недоцільність автоматизованого обліку параметрів режиму на всіх ділянках та вузлах розподільних мереж. В той же час необхідне врахування впливу добової та сезонної нерівномірності графіків навантажень. Одним із методів наближеного розрахунку навантажувальної складової технологічних витрат електроенергії є метод за тривалістю максимальних втрат, аналізу якого присвячена дана робота. В ній проведено порівняльний аналіз існуючих емпіричних залежностей для оцінки тривалості максимальних втрат та визначено межі їх використання. За допомогою характерних графіків навантаження трансформаторних підстанцій 110-35/10 кВ та 10/0,4 кВ, що живлять комунально-побутове та сільськогосподарське виробниче та змішане (виробниче і комунально-побутове) устаткування споживачів, було обґрунтовано допустимість використання емпіричних залежностей для різних діапазонів таких параметрів, як нормоване значення тривалості використання максимального навантаження, коефіцієнт форми графіка навантаження та коефіцієнт максимуму. З’ясовано, що жодна із емпіричних залежностей не забезпечує допустимої точності при оцінці тривалості максимальних втрат для графіків, які мають значну нерівномірність, що є характерним для сезонних сільськогосподарських підприємств або для джерел негарантованої генерації. Таким чином, існує потреба в додаткових дослідженнях та розробці емпіричної залежності для оцінки тривалості максимальних втрат для графіків навантаження (генерації) із значною нерівномірністю.