ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ МОДУЛЬНИХ АПАРАТНИХ КОМПЛЕКСІВ ДЛЯ СВІТЛОДІОДНОЇ ТЕРАПІЇ - Кіпенський , Андрій; Куліченко, Вячеслав; Войтович , Юрій; Васильєва-Лінецька , Лариса (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2023)
Промислове виробництво потужних світловипромінюючих діодів призвело до появи апаратів терапевтичного призначення, де такі діоди використовуються як джерела електромагнітного випромінювання оптичного діапазону. Розробку та виробництво таких апаратів було налагоджено у місті Харкові за участю учених та спеціалістів Харківського національного університету імені В.М. Каразіна та Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Методики застосування апаратів та апаратних комплексів у лікувальній практиці були створені у Харківській медичній академії післядипломної освіти. У статті аналізуються основні принципи побудови модульних апаратних комплексів для світлодіодної терапії, визначаються структури та варіанти з’єднання модулів. В результаті виконаної роботи було встановлено, що модульна реалізація апаратних комплексів для світлодіодної терапії має п’ять основних варіантів, які відрізняються за кількістю і видами випромінювачів, що підключаються до блоку управління, за схемою з’єднання фотонних випромінювачів і за їх функціональними можливостями. Також було зазначено, що модульний принцип побудови апаратних комплексів для світлодіодної терапії дозволяє досить легко проводити їх модернізацію та формувати необхідну конфігурацію опромінюючої системи, тобто суттєво розширювати функціональні можливості комплексу для проведення лікувальних процедур фототерапії з найбільшою ефективністю. Показано доцільність використання мікропроцесорної техніки для реалізації інформаційної частини блоку управління комплексу. Це дозволяє забезпечувати роботу фотонних випромінювачів у безперервному, імпульсному та у скануючих режимах, а також – роздільну роботу випромінювачів опромінюючої системи комплексу та опромінення пацієнта в режимі біосинхронізації.