МЕНЕДЖМЕНТ АРХІВНИХ І БІБЛІОТЕЧНИХ УСТАНОВ: ЕКСПЕРТНЕ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ - Бачинська , Надія; Тверитникова, Олена; Дроздова , Тетяна; Салата , Галина (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2024)
Застосування інформаційних технологій у практичній діяльності архівних і бібліотечних установ набуває все більшого поширення. Це актуалізує вивчення питання менеджменту бібліотечної та архівної справи та впровадження систем управління якістю у діяльність бібліотек і архіві. Підсилює цю проблему надзвичайна ситуація сьогодення, в умовах якої працюють архівні і бібліотечні установи. Тому необхідно залучати сучасні підходи оцінювання якості менеджменту бібліотечної та архівної справи. Застосування експертних методів для оцінювання різнопланових систем має давні традиції. Методи експертного оцінювання застосовують у різних галузях, зокрема під час вирішення кризисних ситуацій управлінських та соціально-економічних проблем, аналізу й прогнозування з великою кількістю соціальних факторів. Залучення низки методів суміжних дисциплін, зокрема інтерв’ювання, анкетування, опитування, метод Дельфі, мозковий штурм, конференція ідей тощо, сприяють ефективному аналізу системи менеджменту наукової чи освітньої установи. Особливо актуально впровадження методу експертних оцінок в роботу наукових установ, зокрема архівного та бібліотечного спрямування, оскільки за допомогою цих методів вирішуються проблеми забезпечення якості їхньої діяльності. Проведено моніторинг якості діяльності науково-технічної бібліотеки та архіву на основі залучення експертів трьох груп. Це представники професорсько-викладацького складу, наукові співробітники і студенти. Зроблена оцінка таких показників як процес якісної інформаційної підтримки освіти та досліджень; процес реінжинірингу та максимальної автоматизації; процес надання бібліотечних та архівних послуг. У підсумку були виявлені позитивні й слабкі сторони менеджменту бібліотечної та архівної установи. За результатами аналізу, з боку вищого керівництва архівних і бібліотечних установ мають встановити нові цілі щодо рівня якості бібліотечних та архівних послуг, стратегію стосовно підвищення задоволеності користувачів, оцінювання придатності структури та ресурсів для майбутнього розвитку.