ОПТИМІЗАЦІЯ ТА УПРАВЛІННЯ АВТОНОМНИМИ МОБІЛЬНИМИ РОБОТАМИ ДЛЯ ЛОГІСТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ: ОГЛЯД ТЕХНОЛОГІЙ І ПЕРСПЕКТИВ - Силін , Максим; Пшеничников , Дмитро (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2024)
Проведено аналіз загальної інформації про мобільні роботичні платформи, їх типи та особливості. Висловлена думка про те, що у сфері переміщення та сортування роботичні платформи сприяють більш ефективному управлінню складськими процесами та доставці товарів. Сортування предметів або посилок на мобільних роботичних платформах здійснюється в зонах консолідації замовлень або відправлень на складах і перевантажувальних центрах, часто з використанням автоматизованих конвеєрних систем. Сортування таких елементів, як окремі товари, посилки чи контейнери за визначеними критеріями, є важливою логістичною функцією і відіграє ключову роль у багатьох складах і центрах розподілу. Цей процес стає необхідним, особливо коли в зоні підбору використовуються методи упаковки та зонування для підвищення ефективності роботи. Висловлена думка, що технологічні досягнення в області автоматизованих мобільних роботів (AMR) значно підвищили оперативну гнучкість, продуктивність, якість і, в деяких випадках, економічну ефективність. Використання штучного інтелекту для автономного прийняття рішень сприяє децентралізації процесів, пов’язаних з AMR. Ці системи часто впроваджуються швидко, особливо там, де є досвід з попередніми проектами. Проте оцінка користі від використання AMR та вибір оптимальних стратегій для досягнення максимальних результатів залишаються складними завданнями. Дане дослідження літератури ретельно аналізує ключові технологічні розробки і визначає області прийняття рішень для планування та контролю в області AMR. Констатовано, що нові технології в робототехніці, засновані на мобільних платформах, дозволяють роботам виходити з ізольованих умов у більш хаотичні й динамічні середовища, де вони співпрацюють із людьми і виконують завдання, що виходять за межі їхньої програмованої поведінки.