РОЗРОБКА ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ПЕРЕВІРКА ЇЇ МЕТРОЛОГІЧНОЇ НАДІЙНОСТІ МЕТОДОМ ДИСПЕРСІЙНОГО АНАЛІЗУ - Григоренко, Ігор; Григоренко, Світлана; Плєснецов, Сергій; Шибанов, Артем (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Представлено розроблену інформаційно-вимірювальну систему для технологічного процесу виготовлення молочного пломбіру, яка може бути використана на підприємствах молочної промисловості та наведено варіант перевірки метрологічної надійності такої системи методом дисперсійного аналізу. Необхідність постійного моніторингу метрологічного стану інформаційно-вимірювальних систем пов’язана із необхідністю забезпечення високою якості кінцевого продукту, що можливо лише при надійній роботі вимірювальних каналів таких систем. Метрологічна надійність вимірювальних каналів, які забезпечують надходження оперативної інформації про стан технологічного процесу дає можливість дотримуватись технології виробництва і таким чином забезпечувати якість кінцевого продукту. Виробництво молочного пломбіру включає різну кількість етапів технологічного процесу у залежності від рецептури. Основними етапами при виробництві є: перевірка якості сировини для пломбіру, підготовка базової суміші, пастеризація, гомогенізація, охолодження і дозрівання суміші, фризерування, фасування і гартування морозива. Поставлена задача метрологічного контролю вирішена шляхом використання дисперсійного аналізу результатів вимірювань, що отримані завдяки запропонованій інформаційно-вимірювальній системі. Наведено структурну схему розробленої системи і визначено основні її елементи. Виконано дисперсійний аналіз результатів вимірювання температури на сими основних етапах технології виробництва пломбіру. Аналіз здійснено за допомогою критерію Кохрена. На підставі отриманих експериментальних даних побудовано графіки законів розподілу результатів вимірювання і випадкових похибок вимірювання. Виконано розрахунки сумарної і розширеної невизначеності для некорельваних даних результатів вимірювання температури. Складено бюджет невизначеності. Проведено розрахунки систематичної похибки вимірювання. Впровадження запропонованої інформаційно-вимірювальної системи дає можливість уникати аварійних ситуацій під час виробництва пломбіру та забезпечувати підтримку високої якості продукції.