ЕНЕРГОЗАОЩАДЖУЮЧЕ УПРАВЛІННЯ ЗА НАЯВНОСТІ ОБМЕЖЕНЬ НА ФАЗОВІ КООРДИНАТИ ПОЗИЦІЙНОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДУ - Євсіна , Наталя; Денисенко , Микола; Дудник , Олексій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Зростання вартості електроенергії в Україні, а також значне зниження її виробництва зумовлюють нагальну необхідність пошуку ефективних шляхів енергозбереження, що стає ключовим завданням енергетичної політики країни. В умовах сучасного розвитку промисловості особливу увагу слід приділяти підвищенню ефективності роботи електроприводів, які займають значну частку загального споживання електроенергії – від 50% до 60%. Ефективна оптимізація їхньої роботи є одним із перспективних напрямів енергозбереження. Досліджується методика мінімізації енергоспоживання позиційними електроприводами постійного струму, які працюють у складних експлуатаційних умовах, зокрема в режимах частих пусків, зупинок і реверсів. Для досягнення цієї мети запропоновано спеціальне управління, що формує оптимальну струмову діаграму під час перехідних процесів. Основною ідеєю є використання адаптивного підходу до управління струмом, який враховує фізичні обмеження електроприводу, а також особливості динаміки системи. Розроблено та обґрунтовано закон зміни струму на ключових ділянках перехідних процесів. У результаті дослідження виведено математичні залежності, що дозволяють розраховувати тривалість окремих ділянок управління, враховуючи обмеження на швидкість наростання струму. Отримані результати демонструють суттєве зменшення енергоспоживання під час перехідних процесів без втрати продуктивності чи надійності роботи електроприводу. Експериментальні дані підтверджують ефективність запропонованого методу управління. Впровадження даної методики дозволить не лише підвищити енергоефективність окремих пристроїв, але й сприятиме загальному розвитку енергозберігаючих технологій у промисловості. Таким чином, запропонований підхід має вагоме практичне значення для зниження енергетичних витрат у галузях із високим споживанням електроенергії.