Оптимизация криобиотехнологических процедур, связанных с длительным хранением эмбрионов млекопитающих - Горбунов, Л. В.; Клещев, Н. Ф.; Бойко, М. С. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2011)
Проведено порівняльний аналіз якісних та кількісних методів оцінки ефективності за- морожування біооб’єктів. Встановлена найбільш перспективна технологія заморожува-ння ембріонів ссавців на основі повільних швидкостей охолодження. Досліджені вплив різноякісності ембріонів та критерію оцінки придатності на рівень їх життєздатності. Використання відносної величини виживанності зводить до міннімума вплив індивідуальних властивостей біооб’єкта на результат оцінки ефективності технології.