Гармонізація взаємодії в системі «оператор – машина – середовище» - Кулик, О. .В.; Прасолов, Є. .Я. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2014)
В статті приведено дослідження пливу ергономічних факторів на оператора МТА. Визначені оптимальні віддалі встановлення органів керування залежно від антропометричних показників оператора. Вирішується пряма і обернена задача розташування в кабіні оператора МТА та пристосування робочого місця.