Математическое моделирование оседания твердой частицы, сопровождающееся ее растворением - Шмельков, В. В.; Цейтлин, М. А.; Райко, В. Ф. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2013)
Розглянуто процес осадження частинки в рідині під дією сил гравітації, який супроводжується її розчиненням. Отримано рівняння для розрахунку швидкості і глибини осідання в довільний момент часу. Знайдено, що частинка яка осідає рухається равноуповільнено з прискоренням, що залежить від швидкості розчинення. Рівняння перетворено для розрахунку коефіцієнта швидкості розчинення за результатами експерименту.