Модель, системный анализ и выполнение процесса реализации заказов - Ковалев, А. И. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2010)
Описаний підхід може допомогти підприємствам просунутися від базового рівня сервісу до повного задоволення споживачів і далі – до концепції сприяння успіху споживачів.