Динаміка формування цілей управління процесами функціонування складних систем в просторі ситуацій - Чимшир, Валентин Иванович (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2012)
Розглянуто стан проблеми формування мети управління процесами функціонування складних систем. Відзначено необхідність ситуативного розгляду процесу формування мети. Запропоновано здійснювати формування мети управління процесами функціонування складних систем в просторі ситуацій за допомогою ситуативних полів. Даний підхід дозволяє більш ефективно прогнозувати стан системи з урахуванням дрейфу ситуацій