Альдольна конденсація метилпропіонату з формальдегідом на В2О3-Р2О5-WO3/SiO2 каталізаторах - Дмитрук, Ю. .В.; Небесний, Р. .В.; Івасів, В. .В.; Мацьків, О. О. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2015)
Стаття присвячена дослідженню процесу одержання метилметакрилату альдольною конденсацією метилпропіонату з формальдегідом у газовій фазі у присутності каталізаторів на основі оксидів бору та фосфору, промотованих оксидом вольфраму. Визначено вплив вмісту WO3 в каталізаторі та температури здійснення процесу на конверсію метилпропіонату, селективність утворення та вихід метилметакрилату та метакрилової кислоти; встановлено оптимальний за вмістом промотора каталізатор та оптимальну температури здійснення досліджуваного процесу.