Спосіб підвищення чутливості і точності оптичного вимірювача концентрації метану - Вовна, А. В.; Зори, А. А.; Коренев, В. Д. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2013)
Запропонований спосіб підвищення чутливості та точності оптичного вимірювача концентрації метану, який заснований на лінеаризації його характеристики перетворення з помноженням на її зворотну функцію програмними методам цифрової обробки результатів вимірювань, що дозволило підвищити чутливість і точність вимірювача в 4 рази в діапазоні високих концентрації від 30 до 100 об.%.