Оптичний метод реєстрації просторового положення хірургічного інструменту в комп'ютерній навігаційній системі - Тымкович, М. Ю. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2013)
В роботі розглядаються основні складові частини хірургічної навігаційної системи. Такі системи складаються із підсистеми візуалізації, реєстрації положення. Одна із основних частин комп’ютерної навігаційної системи – підсистема реєстрації положенн. Розглянуто основні етапи визначення положення хірургічного інструмента у просторі. Розроблено відповідні частини хірургічної навігаційної системи