ПЕРФОРОВАНІ NCC КОДИ ДЛЯ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ В ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНИХ СИСТЕМАХ - Крилова , Вікторія; Тверитникова , Олена; Васильченков , Олег; Колісник , Тетяна (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2022)
При розробленні та проектуванні інформаційно-вимірювальних систем, які виконують збір, оброблення та передавання даних, одним із головних завдань є вибір ефективних методів захисту інформації від помилок у зашумлених каналах зв’язку. Ефективне використання частотно-часових ресурсів інформаційних каналів зв’язку, є ключовим при забезпеченні достовірної доставки повідомлень, що передаються. Одним з перспективних напрямів підвищення надійності та достовірності передачі інформації в інформаційно-вимірювальних мережах зв’язку є використання методів та алгоритмів завадостійкого кодування, що дозволяють виявити та справляти помилки, що виникають внаслідок дії перешкод у каналі зв’язку. При цьому вибір на користь того чи іншого методу кодування залежить від інформаційних параметрів каналу передачі даних. Параметри перешкодостійкого кодера повинні бути узгоджені з джерелом повідомлення, каналом зв’язку, а також вимогами до достовірності доведення інформації до одержувача. Проблема отримання широкого набору параметрів кодових співвідношень при одночасному збереженні єдиної макроструктури кодека в системах зв’язку викликає необхідність проведення досліджень розробки адаптивних алгоритмів захисту інформації від помилок. У статті запропоновано результати дослідження характеристик гніздових згорткових кодів із змінною швидкістю при адаптивному кодуванні/декодуванні в інформаційно-вимірювальних системах передавання інформації. Отже, при створенні мереж зв’язку немає необхідності у використанні великої кількості різних кодеків навіть при абсолютно різних вимогах швидкості передачі коду, канальної швидкості і виграшу за рахунок кодування. Крім того, виникає реальна можливість створення кінцевого обладнання, що працює на уніфікованих алгоритмах захисту від помилок та доступу.