ПЕРЕРОБКА ПТАШИНОГО ПОСЛІДУ В ЕНЕРГЕТИЧНИХ ЦІЛЯХ В ТЕХНОЛОГІЯХ ЗАХИСТУ ДОВКІЛЛЯ - Чубур, Вікторія; Черниш , Єлізавета; Скиданенко , Максим; Данилов , Дмитро; Білоус , Олексій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2022)
Розглянуто фактори екологічної небезпеки від накопичення пташиного посліду разом з перевагами та недоліками технологій переробки стоків пташиного посліду. Акцентована увага на методі анаеробної переробки з отриманням біогазу та добрива підвищеної якості. У роботі досліджується метод інтенсифікації анаеробного зброджування із застосуванням попередньої додаткової ультразвукової обробки в процесі анаеробного зброджування органічних відходів з отриманням біогазу. Додаткова ультразвукова обробка допомагає розкладати органічні відходи та вивільняє більше енергії для перетворення в метан, за рахунок фізичної дезінтеграції речовини та покращення хімічної структури субстрату за рахунок вільних радикалів, що додаються за умови кавітаційного розпаду бульбашок. Лабораторно перевірено ефективність використання додаткової ультразвукової обробки в процесі анаеробного зброджування в порівнянні показників виходу біогазу та параметрів анаеробного процесу. Обраний метод контролювався за показниками водневого показника (pH), окисно-відновного потенціалу (ОВП), загальної мінералізації речовини (TDS), та якісним та кількісним компонентним складом біогазу. Проаналізовано, що ультразвукова обробка субстрату на стадіях попередньої підготовки для подальшого процесу анаеробного зброджування збільшує вихід біогазу. Лабораторно підтверджено збільшення продуктивності біогазу біосистем анаеробного зброджування з попередньою обробкою субстрату ультразвуком з контрольним експериментом без попередньою обробки в 1,3 рази за двадцять п’ять днів дослідження та загальним досягненням продуктивності біогазу на рівні 10 л. Теоретично розраховано зниження терміну окупності від 5,0 до 2,5 років біогазової установки реалізації комбінованої системи утилізації органічних відходів з додатковим встановлення системи попередньої обробки. Проаналізовано можливості міжнародних грантових платформ для фінансування та впровадження інноваційних біогазових проєктів на місцях, зокрема орієнтованих на спільноту України.