ЕСТЕРИФІКАЦІЯ ДИСТИЛЯТУ ВІЛЬНИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ Н-БУТИЛОВИМ СПИРТОМ - Роговий, Юрій; Мельник, Степан (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Бутилові естери вільних жирних кислот широко застосовують у різних галузях промисловості, зокрема для виробництва мастильних матеріалів, біопалива, парфумерних виробів, у фармацевтиці тощо. Досліджено вплив температури реакції, вмісту каталізатора і співвідношення реагентів на закономірності естерифікації н-бутиловим спиртом вільних жирних кислот дистиляту дезодорації соняшникової олії. Як каталізатор використовували сульфатну кислоту. Встановлено оптимальні значення вмісту каталізатора, співвідношення реагентів і температури реакції, які забезпечують максимальну конверсію вільних жирних кислот, що містяться в дистиляті. Контроль за перебігом реакції здійснювали за накопиченням водного шару у водовідділювачі та титруванням продуктів реакції розчином лугу з подальшим визначенням їхнього кислотного числа і розрахунком конверсії вільних жирних кислот. Досліджено вплив каталізатора на динаміку реакції, та показано, що його оптимальний вміст у реакційній суміші становить 2,3·10-3 моль·дм-3, що забезпечує конверсію вільних жирних кислот 97,1 %. Подальше збільшення вмісту каталізатора до 2,0·10-2 моль·дм-3 не призводить до зростання швидкості реакції та збільшення конверсії вільних жирних кислот до естерів, а навпаки незначно знижує їх конверсію. Встановлено, що за мольного співвідношення вільні жирні кислоти : н-бутанол – 1 : 2 і концентрації каталізатора 2,0·10-2 моль·дм-3 досягається конверсія вільних жирних кислот 94,9 %. Визначено вплив температури на перебіг естерифікації кислот. Встановлено, що до досягнення температури 100 оС реакція відбувається дуже повільно, а водний шар у водовідділювачі відсутній. Визначено, що конверсія вільних жирних кислот понад 90 % досягається за температури реакції понад 105 оС. В інтервалі температури 105–125 оС вона знаходиться в межах 91,6–96,9%. Оптимальні умови естерифікації дистиляту вільних жирних кислот н-бутиловим спиртом, зокрема концентрація каталізатора 2,3·10-3 моль·дм-3, мольне співвідношення вільні жирні кислоти : н-бутанол – 1 : 2 і температура реакції 115–125 оС, забезпечують конверсію кислот дистиляту понад 95 %.