КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА АВТОМОБІЛЬНОГО СКЛА: ВИКЛИКИ, ДЕФЕКТИ ТА СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ - Петров , Дмитро; Еронен , Міка; Брагіна , Людмила; Ященко , Лариса (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ключових технологічних етапів виробництва автомобільного скла, їх взаємозв’язку та впливу на кінцеву якість продукції. Розглянуто основні процеси, включаючи виготовлення флоат-скла, молірування, триплексування, автоклавування, а також фінальні етапи комплектації та пакування. Особливу увагу приділено ідентифікації основних факторів, що впливають на утворення дефектів на різних стадіях виробництва, та методам їхнього усунення. На початкових етапах акцент зроблено на критичній ролі якості флоат-скла як основного матеріалу. Етап молірування описано як один із найскладніших у технологічному ланцюгу. Окреслено фактори, що визначають якість геометрії лобового скла, включаючи стан формувального інструменту, параметри температурного режиму та правильність групування скла у вагонетках. Розглянуто методи контролю температури за допомогою пірометрів, а також ризики, пов’язані з некоректним коригуванням режимів у процесі молірування. Особливе місце у статті приділено триплексуванню та автоклавуванню як критичним етапам, що формують механічні та естетичні властивості скла. Висвітлено важливість взаємодії між попередніми процесами та триплексуванням, а також вплив якості ПВБ-плівки на адгезію та візуальні характеристики. Описано ризики, пов’язані зі зміщенням внутрішнього та зовнішнього скла під час укладання плівки, що може призводити до утворення мікропустот і тріщин у процесі автоклавування або подальшої експлуатації. Заключний етап комплектації та пакування описано як фінальний контрольний пункт якості, де здійснюється перевірка продукції на відповідність стандартам та підготовка до транспортування. Наголошено на важливості роботи відділу контролю якості на цьому етапі для запобігання відвантаженню некондиційної продукції. Підкреслено взаємозалежність усіх стадій виробництва та необхідність системного підходу до управління якістю. Запропоновано методи усунення дефектів і оптимізації процесів, що дозволяють мінімізувати втрати та покращити продуктивність. Робота може бути корисною для інженерів, технологів і фахівців у галузі виробництва скла, які прагнуть удосконалити свої технологічні процеси.