ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ЗАВАД У ВТОРИННИХ КОЛАХ ВИМІРЮВАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАТОРІВ ПРИ УДАРІ БЛИСКАВКИ - Глєбов, Олег; Коліушко , Денис; Руденко, Сергій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Показано результати експериментального дослідження рівня електромагнітних завад у вторинних колах вимірювальних трансформаторів напруги та струму при імітації прямого удару блискавки у блискавковідводи, що розташовані на території діючої підстанції. Акцентовано увагу на проблематиці перенапруг, які формуються внаслідок розтікання струмів прямого удару блискавки через систему заземлення та прикладаються до ізоляції кабелів вторинних кіл. Показано, що значення напруги у таких умовах можуть в десятки разів перевищувати допустимі норми, встановлені нормативними вимогами, зокрема IEC 61000-2-5, і досягати десятків кіловольт при допустимому рівні 4000 В. Розглянуто метод імітації струму блискавки на діючому енергетичному об'єкті з використанням генератора аперіодичних імпульсів, що дозволяє відтворювати фронт і тривалість імпульсів за параметрами 1,2/50 мкс з амплітудою 1000 В. Проведено апробацію розробленого способу на підстанції класом напруги 330/35/10 кВ для різних конфігурацій струмового кола та положення блискавковідводів. Наведено результати вимірювань струму і напруги у вторинних колах з відповідним перерахунком згідно ймовірного струму блискавки. Показано, що найбільш високі напруги прикладаються до кіл, заземлених у головному щиті управління. Отримані результати дозволяють визначити ризики пробою ізоляції при прямому ударі блискавки, а також обґрунтовують доцільність застосування додаткових захисних заходів. Розроблений підхід може бути використаний для подальшого удосконалення методів визначення та способів забезпечення електромагнітної сумісності об'єктів енергетичної інфраструктури, особливо з урахуванням тенденцій до цифровізації та впровадження SmartGrid.