ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КІЛЬКІСНОЇ ОЦІНКИ ЯКОСТІ УПРАВЛІННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИМ ПРОЦЕСОМ ЕНЕРГОБЛОКУ АЕС ЗАСОБАМИ ЦИФРОВОГО ДВІЙНИКА - Бровко, Костянтин; Буданов , Павло; Великогорський , Олег; Винокурова , Наталія (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Розглянуто модель цифрового двійника як сучасного інструменту забезпечення кількісної оцінки якості управління в інформаційно-керуючій системі програмно-технічного комплексу автоматизованої системи управління технологічними процесами енергоблоку атомної електростанції. Показано доцільність застосування кластерного підходу до моделювання структури технологічного процесу з виділенням функціональних підкластерів: керування потужністю, система захисту, регулювання теплоносія та аварійна зупинка. Проаналізовано динамічні і метрологічні характеристики кожного з підкластерів, наведено типові параметри стану, керуючих впливів і зовнішніх збурень з урахуванням їхньої значущості для забезпечення якості та безпеки. Обґрунтовано використання фрактальної розмірності як кількісного індикатора структурної цілісності інформаційно-керуючої системи. Показано, що зміна фрактальної розмірності дозволяє своєчасно виявляти втрату зв’язності між компонентами системи ще до настання функціональних збоїв. Розроблено методику обчислення фрактальної розмірності на основі логарифмічної апроксимації в умовах багаторівневої дискретної структури цифрового двійника. Побудовано архітектуру цифрового двійника, яка включає модулі збору даних, фрактального аналізу, моніторингу, візуалізації, підтримки прийняття рішень та архівації параметрів. Акцентовано увагу на відповідності системи міжнародним стандартам якості, через запровадження механізмів простежуваності, документування змін, оцінки точності та невизначеності вимірювань. Підтверджено ефективність розробленої моделі на експериментальному стенді, що імітує роботу програмно-технічного комплексу автоматизованої системи управління технологічними процесами енергоблоку. Наведено результати тестування цифрового двійника за умов штатної та аварійної роботи. Виявлено, що система здатна фіксувати критичні відхилення фрактальної розмірності в режимі реального часу, автоматично активувати процедури діагностики та забезпечити збереження даних для метрологічного аналізу.