Оптимизация криобиотехнологических процедур, связанных с длительным хранением эмбрионов млекопитающих - Горбунов, Л. В.; Клещев, Н. Ф.; Бойко, М. С. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2011)
Проведено порівняльний аналіз якісних та кількісних методів оцінки ефективності за-морожування біооб'єктів. Встановлена найбільш перспективна технологія заморожува-нняембріонів ссавців на основі повільних швидкостей охолодження. Досліджені впливрізноякісності ембріонів та критерію оцінки придатності на рівень їх життєздатності.Використання відносної величини виживанності зводить до міннімума вплив індивідуальнихвластивостей біооб'єкта на результат оцінки ефективності технології.