Вплив температури на характер пластичної деформації високомідистих чавунів - Гусачук, Д. А.; Савчук, П. П.; Фещук, Ю. П.; Мельничук, М. Д. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2013)
В роботі досліджували особливості пластичної деформації високомідистих чавунів при підвищенихтемпературах. Встановлено, що присутність високомідистої фази дозволяє підвищити ресурспластичності сплавів. Наявність потовщеної оболонки високомідистої фази навколо первинних кристалітів графіту дозволяє уникнути явища графітного шарування, яке властиве звичайнимчавунам. При температурах деформування близько 700 °С досягнуто ефекту субкритичноїнадпластичності розроблених сплавів.