Вплив кута конусу пуансону на силові режими і якість виробів при роздачі трубчастих заготовок із сталі 12Х18Н10Т - Калюжний, В. Л.; Піманов, В. В.; Олександренко, Я. С. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2013)
Методом скінченних елементів проведено математичне моделювання роздачі в холодному станітрубчатої заготовки із сталі 12Х18Н10Т конусним пуансоном. Встановлено вплив кута конусупуансону на зусилля роздачі, напружено-деформований стан і ресурс пластичності здеформованогометалу до моменту втрати стійкості геометричної форми заготовки. Визначені кінцеві форма і розміри здеформованої частини заготовки, величини коефіцієнтів роздачі та зміцнення металу відкута пуансону.