Інтенсифікація холодної роздачі трубчастих заготовок конічним пуансоном - Калюжний, О. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2013)
В роботі розглянутий один із способів зниження впливу тертя між пуансоном і заготовкою при роздачітрубчастих заготовок конічним пуансоном. Пуансон виконаний із послідовно розташованих під кутомповерхонь у вигляді тору, що зменшує площу контакту з заготовкою. На прикладі роздачі заготовки знержавіючої сталі розрахунковим шляхом з використанням методу скінченних елементів показано, щовикористання пуансону з профільною поверхнею приводить до збільшення коефіцієнта роздачі.