Пути уменьшения технологической обрези на пилигримовом стане - Гармашов, Д. Ю.; Угрюмов, Ю. Д.; Ксёнз, А. А.; Стасевский, С. Л. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2013)
Розглянуто методи зменшення маси пілігрімових головок при прокатці товстостінних ітонкостінних труб. Виконано промислові дослідження при прокатці труб розміром 245 × 10 мм іззастосуванням спеціального дорнового кільця, що забезпечує докатку пільгерголовкі безциліндричного ділянки на задньому кінці гільзи. У результаті досліджень встановлено , що економія металу на одній гільзі становитьприблизно 30 кг . Нова технологія впроваджується у виробництво для всіх розмірів труб.