Кабельний кран нової конструкції - Григоров, О. B.; Окунь, А. О. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2014)
У статті розглядаються технічний рівень та можливість застосування нової конструкції кабельного крана, використання якої призводить до зменшення енерго- та ресурсовитрат, а також зниження собівартості крана за рахунок усунення механізму пересування візка (не використовується тяговий ка-нат), усунення підтримок та механізму підіймання вантажу, переміщення якого здійснюється за рахунок сили тяжіння