Менеджмент качества в призме постклассических представлений - Сергеев, С. Ф. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2010)
У статті менеджмент якості розглядається як елемент збалансованої ринкової системи, що діє в умовах вільної конкуренції як самоорганізована аутопоетіческая система. Показано, що тільки в такому контексті СМК виконує свої системоутворюючі функції, забезпечуючи необхідну якість продукції.