Чисельний аналіз нелінійних коливань лопаті вітрового енергетичної установки - Ширяева, Н. В.; Аврамов, К. В.; Бреславський, Д. В.; Галас, О. С. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2012)
У статті наведено чисельний аналіз нелінійних коливань лопаті повітряної енергетичної установки . Показано, що центр тяжіння та центр зсуву знаходяться у різних точках, тому згинні та крутильні коливання пов’язані між собою. За розрахунками встановлено, що спектр вільних власних частот таких лопатей є досить щільним, самі частоти є дуже низькими. Вільні нелінійні коливання було досліджено за допомогою нелінійних нормальних форм Шоу-П’єра