Кластерний аналіз нелінійних характеристик серцевого ритму - Киселева, Ольга Геннадиевна (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2012)
В роботі запропоновано використання алгоритму автоматичної класифікації методом “k-середніх”, що дало змогу підвищити достовірність результатів статистичного аналізу медико-біологічних сигналів, виключити із розгляду не інформативні послідовності скорочень серця та виділити інформативні патерни – послідовності з ідентифікацією діагнозів всередині їх