Зависимость термоупругого состояния охлаждаемой монокристаллической лопатки от азимутальной ориентации кристалографических осей - Воробьев, Ю. .С.; Овчарова, Н. .Ю.; Берлизова, Т. .Ю. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2015)
Розглядається температурний та термопружний стани охолоджуваної монокристалічної лопатки зі складною вихровою системою охолодження і каналами для виходу охолоджуючого повітря. Задача визначення напружено деформованого стану лопатки під дією температурних полів і відцентрових сил вирішується методом скінчених елементів. Розглянуто вплив орієнтації кристалографічних вісей, на розподіл і величину термопружних напружень по об’єму лопатки