Оптимизация нейрохирургических доступов с использованием цифрового атласа внутримозговых структур - Аврунин, О. .Г.; Тымкович, М. .Ю. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2015)
У роботі розглядаються питання, що стосуються можливості використання цифрових атласів внутрішньомозкових структур у системах передопераційного планування нейрохірургічних втручань. У роботі, у якості такого атласу використовується оцифрований атлас Талайраха, що міститься у об’ємі 141x172x110. Для урахування нечіткості у точному співставленні внутрішньомозкових структур запропоновано використання модифікованого методу по розрахунку інвазивності хірургічного доступу. При цьому використовується видозміна цифрового атласу, котра отримана шляхом розмиття бінарних даних у різних ризикових модальностях. Також продемонстровано розрахунок ризику хірургічного доступу на використовуваному атласі.