Теоретичні дослідження паливної економічності на пасажирському маршрутному транспорті і перспективи покращення її показників - Горбунов, А. П.; Мазанов, В. Г.; Мазін, С. П.; Мазін, О. С. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2012)
Встановлено що витрати пального на маршруті, в залежності від кількості пасажирів можуть збільшуватись у 1,5 рази, а від кута нахилу дороги у 3,3 рази. Визначено що гібридні автобуси і електробуси можуть суттєво знизити витрати пального на міському маршрутному пасажирському транспорті, а також покращити екологічні показ