Метод розрахунку параметрів комунікаційного обладнання мережі передачі даних - Шапорин, Р. О.; Плачинда, О. Е. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2011)
Запропоновано метод розрахунку параметрів комунікаційного обладнання, який дозволяє суттєво зменшити час та підвищити точність проектування мереж передачі даних, побудованих на комутаторах