МОДЕЛЮВАННЯ РЕАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ПРОХОДЖЕННІ РІДИНИ КРІЗЬ МАТЕРІАЛИ - РЯБЧИКОВ, М. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2015)
Традиційно вважається, що процес сорбції характеризується константою дифузії матеріалу. Запропоновано вважати коефіцієнт дифузії лінійною функцією від концентрації рідини в матеріалі. У цьому випадку для опису процесу сорбції необхідні дві константи матеріалу. Диференціальне рівняння сорбції в цьому випадку стає нелінійним. У статті розроблені методи вирішення такого рівняння. Наведено рішення для крайових умов абсолютного змочування з одного боку матеріалу. Отримане рішення повністю відповідає всім відомим експериментальним даним. Воно може застосовуватися для опису процесу сорбції в довільному матеріалі