РОЛЬ М’ЯСА ПТИЦІ В НУТРІЄНТНОМУ БАЛАНСІ ХАРЧОВИХ РАЦІОНІВ МОЛОДІ - Кондратюк , Наталія; Чернявська , Анна; Савченко , Аліна; Котов , Олексій; Карпенко , Сергій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2022)
Розглянуто питання про напрямки удосконалення харчових раціонів молоді шляхом розробки технологій комбінованих продуктів та страв, які мають посилену функцію оздоровлення. Розглянуто сучасну проблематику ролі здорового харчування на шляху покращення стану здоров’я молоді. Зазначено актуальну для наукових розробок тенденцію змін формування харчових раціонів для зростаючого організму, готового до репродукції. За результатами наведеного аналітичного огляду сучасних тенденцій, що стосуються змін у харчуванні окресленої групи населення, намічено шляхи створення розробок технологій нових комбінованих страв на основі м’яса птиці з можливістю впровадження їх у виробництво. Описано нові підходи і сучасні світові тенденції до створення комібнованих продуктів з високою харчовою та біологічною цінністю на користь зростаючого організму. Позначено сутність віробництва та необхідність споживання такої харчової продукції шляхом надання характеристик основних та додатково внесених складових. Розглядається питання про шляхи удосконалення технології страв з м’ясних напівфабрикатів за рахунок розробки нових композицій інгредієнтів з оздоровчими властивостями у складі маринувальних сумішей для покращання органолептичних, технологічних та фізіологічних характеристик готової харчової продукції для харчування молоді. Доведено, що нове покоління харчових продуктів та страв відповідає вимогам сучасної нутриціології та здатно забезпечити зростаючий організм доступними оздоровчими (функціональними) продуктами та/або інгредієнтами, адже зазначається, що стан здоров’я молодого покоління та якість його подальшого життя безпосередньо залежить від якості та структури харчування. Розглянуті пропозиції з удосконалення страв з птиці стосуються проведення додаткової вітамінізації та скорочення часу теплової обробки за рахунок попереднього маринування у соці цитрусових та плодових (мандаринів, ананасів інших плодів та ягід). Запропоновані технологічні прийоми дозволили розробити технологію нової страви з птаха – «Індичка з гарніром «Fruit-mix», під час виготолвення якої не тільки зменшено час виготовлення страви майже на 15 % і збагачено її вітамінами, зокрема вітаміном С, а й надано низку корисних властивостей готовій страві завдяки вмісту харчових волокон, що містяться у гарнірі.