ЗАСТОСУВАННЯ ФУНКЦІЇ ПОМИЛОК ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОБ’ЄКТІВ КВАЛІМЕТРІЇ - Сороколат , Наталія; Фатєєва , Ліна (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2022)
Проаналізовано існуючі функціональні залежності між виміряними значеннями показників якості та їх оцінкою на безрозмірній шкалі, які застосовували для оцінювання об’єктів кваліметрії різної природи. Показано, що для об’єктивного оцінювання об’єктів кваліметрії, як правило, потрібно застосовувати нелінійні залежності. Головне завдання дослідника полягає у виборі виду нелінійної залежності, це потребує додаткових наукових досліджень. Інструментом для вибору тої чи іншої нелінійної залежності є розуміння фізичної суті об’єкту кваліметрії, тобто розуміння закономірностей зв’язку між виміряним значенням показників кваліметрії та їх оцінкою. Визначено, що при оцінюванні якості об’єктів кваліметрії необхідно мати оцінки різнорозмірних показників якості у безрозмірному вираженні. Для отримання безрозмірних оцінок необхідно знати вид залежності між дійсними показниками якості та їх оцінкою. Пошук такої залежності являється не простою науковою задачею та потребує ряду досліджень. Для отримання оцінок різнорозмірних показників якості у безрозмірну шкалу пропонується застосувати таку математичну залежність, яка би враховувала недоліки існуючих та була би методично та практично забезпечена. Адже будь яка наукова задача повинна бути доведена до практичного застосування. За математичну залежність пропонується застосувати функцію помилок, яка є неелементарною та застосовується у математичній статистиці та математичній фізиці для вирішення деяких практичних завдань. Використання функції помилок стало можливим завдяки розвитку комп’ютерної техніки, адже для її застосування потрібно ряд математичних перетворень. Функція помилок є стандартизованою у прикладних програмах, тому є великі можливості щодо її практичного застосування. Для кількісного оцінювання якості об’єктів різної природи пропонується застосовувати функцію помилок. Перевірено її спроможність та ефективність. Запропонована функція може бути універсальною. Перевірено, що її можна застосовувати для оцінювання якості об’єктів кваліметрії різної природи.