ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДІВ ЗНЕЗАРАЖЕННЯ ВОДИ - Махоніна , Оксана; Шестопалов Олексій; Баранова, Антоніна (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2023)
Доступ до безпечної води залишається проблемою в районах, уражених конфліктом. Нерегулярне водопостачання, яке стає звичним явищем, зумовлене численними факторами, зокрема: 1) зношеністю водогонів, які потребують ремонту та були пошкоджені внаслідок бойових дій; 2) зниження працездатності важливих насосів через перебої з електропостачанням, обстріли електромереж, що постачають енергію насосам; 3) проблеми з доступом через присутність озброєних груп, наявність мін або снарядів, що не розірвалися, а також поганий стан доріг, що не дозволяє місцевим мешканцям дістатися до колодязів або отримати воду, що доставляється автоцистернами; 4) проблеми з доступом, через які працівники не можуть виконувати ремонтні роботи або отримати запчастини, необхідні для ремонту водопроводів; 5) нормативно-правові акти, які обмежують свободу переміщення та/або постачання товарів чи води через лінію зіткнення, що впливає на постачання води з підконтрольних Україні населених пунктів до непідконтрольних їй населених пунктів; а також 6) часті перебої з водопостачанням, що сприяло погіршенню ситуації. У більшості випадків оптимальним для якісного знезараження води може бути використання комбінованої системи. Комбіноване знезараження води здійснюється фізичним і хімічним методами одночасно. Забрудненість води визначається за допомогою її бактеріологічного дослідження, яке показує загальну кількість бактерій та кількість бактерій-індикаторів групи кишкової палички (E. coli) в 1 міліграмі води. Основним видом бактерій групи кишкової палички є бактерії E.coli, які на практиці найлегше визначаються та мають високий рівень коефіцієнта резистентності. Традиційні методи знезараження води, а саме хлорування та озонування, утворюють шкідливі побічні продукти дезінфекції. Ультрафіолетове випромінювання є безпечною альтернативою, проте досить енергозатратною. В роботі проаналізовано існуючі методи знезараження питної води, розглянуто стан питання та проаналізовано альтернативні методи знезараження питної води.