ОГЛЯД СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ ТА ОСОБЛИВОСТЕЙ ВИРОБНИЦТВА ІННОВАЦІЙНИХ ПРОДУКТІВ З ВОДОРОСТЕЙ - Пешук, Людмила; Сімонова , Ірина; Приходько, Дар’я (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2023)
Близько 70 % земної поверхні вкрито морями та океанами. Морське середовище забезпечує широкий спектр різноманітних природніх джерел. З огляду на недостатність харчових ресурсів для здорового та активного життя населення світу, актуальним питанням сьогодення є дослідження альтернативних джерел їжі, включаючи морські біоресурси, серед яких провідними є водорості. Збільшення світового ринку функціональних продуктів потребує вивчення нових натуральних харчових інгредієнтів. Таким чином, в останні роки можливість використання водоростей та сполук отриманих з них для виготовлення інноваційних харчових продуктів викликає всесвітній інтерес. Традиційно їстівні водорості можна класифікувати на три різні групи: зелені водорості (Chlorophyta), бурі водорості (Ochrophyta, Phaeophyceae) і червоні водорості (Rhodophyta). Потреба в продовольстві щоденно спонукає досліджувати більш стійкі альтернативи білкової сировини. Мікро- та макроводорості багаті білком, харчовими волокнами, полісахаридами, ліпідами і поліненасиченими жирними кислотами, пігментами, вітамінами і мінералами. Саме тому у харчовій промисловості водорості використовують не лише в якості інгредієнтів, а як високобілкові, вітамінізовані харчові добавки, біобарвники, біостимулятори та регулятори росту. Водорості є низькокалорійними продуктами, що надає їм переваги перед більшістю рафінованих компонентів раціону. Крім того, їх широкий склад есенціальних речовин якісно впливає на попередження та подолання багатьох проблем зі здоров’ям, таких як серцево-судинні патологій, шкіряні захворювання, гіповітаміноз, йододефіцит. Зважаючи на збільшення попиту рослинних дієт збагачених білковими компонентами, водорості та їх побічні складники можна ефективно використовувати для розробки нових харчових продуктів, забезпечуючи багату біомасу як замінник рослинним м’ясним альтернативам.