ЯКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОЛІЙ З ЯДЕР КІСТОЧОК РІЗНИХ СОРТІВ АБРИКОСІВ ОДЕСЬКОГО РЕГІОНУ ДЛЯ РОЗРОБЛЕННЯ КРАФТОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ - Котляр , Євгеній; Левчук , Ірина; Чабанова , Оксана; Ясько , Валентина; Гладкіх , Роман (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2023)
Досліджено можливість використання ядер абрикосових кісточок (ендокарпій) Одеського регіону сортів Шабловський, Київський ананасний, Ананасний цюрюпінський, Краснощокий та їх суміші (у співвідношенні по 25%) як перспективної сировини для отримання олійно-жирової та косметичної продукції. У роботі обґрунтовано крафтову технологію виробництва олій з ядер кісточок різних сортів абрикосів Одещини врожаїв 2020, 2021 та 2022 років. Підібрано технологічні режими холодного пресування Extra Virgin для ядер кісточок різних сортів абрикосів. Волого-теплове оброблення м’ятки із ядер абрикосових кісточок доцільно проводити за температури 40–50 °С протягом 15–20 хвилин. При вилучені олії пресуванням рекомендується не допускати нагрівання мезґи вище 50–60°С протягом 5–7 хвилин. Встановлена ефективність пресування, а саме вміст олії у ядрах абрикосових кісточок сортів Шабловський, Київський ананасний, Ананасний цюрюпінський, Краснощокий та їх суміші складає 33–47% врожаїв 2020, 2021 та 2022 років. Від товщини макухової черепашки залежить ефективність пресування. Чим тонша макухова черепашка тим пресування ефективніше: значно зменшується час витримування навантаження, зусилля стиснення та швидкість навантаження, вихід олії збільшується. Тому встановлений етап пресування для ядер кісточок усіх сортів абрикосів найефективніший: при залишковому вмісті олії у макусі 5.0–6.0%, вихід олії – 94.0%, товщина макухової черепашки – 33.0 мм, час витримування навантаження – 3.0 хв., зусилля стиснення –10.0 kN та швидкість навантаження – 5.0 kN / см. Отримання олій за запропонованим технологічним режимом дозволяє максимально зберегти вихідний жирнокислотний склад сировини. Доведено, що розбіжність за результатами визначення жирнокислотного складу в оліях з ядер кісточок абрикосів та їх сумішів врожаїв 2020, 2021 та 2022 років, становила між сортами по ω-6 ПНЖК – 2,9% та по ω-9 МНЖК − 7,1%.