АНАЛІЗ КІНЦЕВО-РІЗНИЦЕВОЇ АПРОКСИМАЦІЇ КОДУ «FLOW» ПРИ ВИКОНАННІ ПРОЕКТНИХ РОЗРАХУНКІВ ПАРАМЕТРІВ ПЕРШОГО ТА ДРУГОГО КОНТУРІВ РЕАКТОРА ВВЕР - Лис , Степан; Юрасова , Оксана; Галянчук , Ігор (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2024)
У кодовому пакеті «FLOW» спільно розв’язуються рівняння гідродинаміки енергії та теплоносія, рівняння нейтронної кінетики та рівняння теплопровідності в металоконструкціях і твелах. Процеси, що описуються цими рівняннями, характеризуються різними постійними часу і під час розрахунку необхідний різний ступінь часової та просторової дискретизації. Метою роботи була демонстрація стійкості чисельних схем, що використовуються в програмі «FLOW» та її модулях, оцінка похибки числового розв’язку для нодалізації. Вихідні диференціальні рівняння в частинних похідних закону збереження маси, енергії та імпульсу зведено до системи звичайних диференціальних рівнянь на основі просторової апроксимації з використанням інтегроінтерполяційного методу. Апроксимацію проводили шляхом інтегрування вихідних диференціальних рівнянь у частинних похідних у межах кожного елементного об’єму ділення за просторовою координатою. Використання інтегроінтерполяційного методу забезпечує виконання законів збереження на розрахунковій сітці в цілому та другого порядку апроксимації за просторовою координатою. Використання інтегроінтерполяційного методу забезпечує виконання законів збереження на розрахунковій сітці в цілому (консервативність методу апроксимації) та другого порядку апроксимації за просторовою координатою. Вплив граничної похибки інтегрування в коді «FLOW» на значення тиску на виході з активної зони та масовий викид із витоку практично не розрізняється. Вплив цих похибок на значення витрат теплоносія на вході та виході з активної зони стає більш помітним. Однак максимальне значення цих відмінностей не перевищує 7 % для витрати на вході в активну зону. Більш суттєві відмінності (порядку 10–15 %) спостерігаються при розрахунковій температурі оболонок твелів.